Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Keep it Clean Day 2017

Afgelopen vrijdag was het Keep it Clean Day 2017. Maar liefst 1100 leerlingen van 10 basisscholen staken hun handen uit de mouwen om de gemeente Venray een stukje schoner te maken. Iedereen bedankt voor zijn/haar inzet!

Inloopavond Visie Veehouderij

Op dinsdag 26 september is er om 19.30 uur in het gemeentehuis in Venray een inloopavond over de Visie Veehouderij.

Voor de zomer heeft een grote groep Venrayse boeren, burgers en ondernemers samen met de gemeente gesproken over de plaats van de veehouderij in onze gemeente. Hoe zou de toekomst eruit moeten zien? Enkele (hoofd)conclusies uit die bijeenkomsten zijn: de veehouderij hoort bij Venray. Er is draagvlak voor de veehouderij, mits die minder overlast geeft en nieuwe overlast wordt voorkomen. Belangrijk is dat er een basiskwaliteit van de woon- en leefomgeving gaat gelden waarbij in een aantal gebieden een verbetering gaat plaatsvinden. Dat betekent ook dat de bedrijven minder dicht bij de dorpen horen te liggen. Maar ook het stimuleren van ondernemers om hun oude stallen aan te pakken.

De resultaten van de bijeenkomsten worden verwerkt in een visie. Tijdens de inloopavond worden die resultaten gedeeld. Belangstellenden zijn van harte welkom om hier kennis van te nemen. Na de bijeenkomst stelt het college op basis van alle input de Visie Veehouderij vast.

Nieuw uitvoeringsprogramma Energie

In 2013 heeft de gemeente Venray ambitieuze doelstellingen geformuleerd om in 2030 CO2 neutraal te zijn. Inmiddels is de benodigde energietransitie in gang gezet maar er is nog een lange weg te gaan. De gemeente heeft daarom een nieuw uitvoeringsprogramma Energie opgesteld voor de jaren 2018 tot en met 2021, waarin men samen met inwoners, bedrijven en andere partners vol aan de slag wil.

Om de doelstellingen te behalen gaat de gemeente meer stimuleren, reguleren en realiseren. Zo wordt er onder andere bij nieuwbouwwoningen ingezet op een aardgasloze of energieneutrale uitvoering. De bestaande woningen gaan op termijn ook van het gas af. Er is een omschakeling nodig naar een andere vorm van warmteopwekking.

De ontwikkelingen op het gebied van vervoer zijn gericht op meer brandstofbesparing. Het aantal oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen wordt daarom uitgebreid. Bedrijven zijn in Venray verantwoordelijk voor het grootste energiegebruik. De gemeente gaat daarom de aanpak voor energiebesparing en duurzame opwekking bij bedrijven en instellingen intensiveren. Bijvoorbeeld door meer energie op te wekken met zonnepanelen op bedrijfsdaken.

Het college van B&W heeft op 19 september ingestemd met het nieuwe uitvoeringsprogramma. De gemeenteraad bespreekt het onderwerp op
31 oktober in de gemeenteraad.

Kijk voor meer informatie op www.venray.nl.