Thielen gekozen tot CDA-wethouder

VENRAY | Anne Thielen (26) is dinsdagavond door de gemeenteraad gekozen tot nieuwe wethouder van het CDA. Bij de anonieme schriftelijke stemming behaalde ze 22 stemmen, 3 tegen en één blanco.

De SP, de grootste oppositiepartij, was aanvankelijk tegen de komst van een vierde wethouder voor een halfjaar tot aan de verkiezingen. Toch ging de SP overstag en stemde voor de benoeming van Thielen. "Het CDA heeft ons verrast. Ze is goed ingevoerd in de materie en ze ziet af van een wachtgeldregeling", verklaarde fractieleider Jan Hendriks.

Tino Zandbergen (inVENtief) liet zich kritisch uit over de stoelendans bij het CDA. Hij zei een nare nasmaak te hebben van het plotselinge vertrek van wethouder Lucien Peeters, nu drie maanden geleden. "Een wethouder kan zomaar zonder reden de deur dichttrekken en wachtgeld opstrijken. We moeten ervoor waken dat dit weer gebeurt", zei Zandbergen. "Het is geen politieke speeltuin van het CDA of welke andere partij dan ook." inVENtief blijft erbij dat de vakante wethouderspost tot aan de verkiezingen van maart 2018 niet had mogen worden ingevuld. "We vinden dat drie wethouders het prima afkunnen."

Anne Thielen, raadslid vanaf maart 2014, dankte de gemeenteraad voor het in haar gestelde vertrouwen. "Ik wil de goede samenwerking voortzetten, maar nu in een andere rol als wethouder." Ze zei het raadslidmaatschap als een voorrecht te hebben ervaren. "Om je in te mogen zetten voor de inwoners van Venray." Het CDA had meteen de opvolger van Anne Thielen klaarstaan. Martijn Direks uit Castenray werd direct na de wethoudersbenoeming beëdigd tot nieuw raadslid.