Afbeelding
Foto:

Lezing vroegere boerenleven

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt een lezing op maandag 25 september vanaf 19.30 uur in de zaal van Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray.

De lezing wordt verzorgd door Jan Strijbos en heeft als titel Lezing over het vroegere boerenleven. De Open Monumentendag van dit jaar stond in het teken van Boeren, Burgers en Buitenlui. In dat kader is Jan Strijbos gevraagd om iets te komen vertellen over het vroegere boerenleven in de regio. Hij heeft zich jaren verdiept in het boerenleven en in 2014 is er een dik boek verschenen over Boeren op de Castenrayse zandgrond. De lezing, rijk geïllustreerd met foto's, geeft een beeld van het vroegere boerenleven na 1900 op de Noord-Limburgse zandgrond. . Van oorsprong zijn onze leefgemeenschappen puur agrarisch en het landschap waarin wij nu leven, is vrijwel helemaal mensenwerk. Generaties lang hebben mensen het oorspronkelijke, natuurlijke landschap naar hun hand gezet. Dat gebeurde vroeger vanuit kleine nederzettingen waarbij de aanwezigheid van water meestal bepalend was. Het begon allemaal bij die eerste pioniers. Ze kapten de bossen, ze ontgonnen het veen, ze plagden de heide en zetten zich neer in hun hutten in de buurt van een beek of riviertje. Veel boeren van de gemengde bedrijfjes op de schrale Noord-Limburgse zandgrond hadden het in het verleden niet erg breed.

Het werk op de boerderij was arbeidsintensief met een relatief lage productie. Veel van de producten waren bestemd voor eigen gebruik en voor voedsel voor de boerderijdieren. Bemesting van de schrale grond gebeurde met stalmest die in de potstal vermengd werd met heideplaggen en hooi of stro. Het is verbazingwekkend hoe de boeren zich met hard werken staande wisten te houden en de veelal kinderrijke gezinnen, vaak nog met inwonende ouders, ongetrouwde broer of zus, wisten te onderhouden. Men was met weinig tevreden, vertrouwde op Gods hulp en de sociale cohesie was erg groot. Burenhulp stond zeer hoog aangeschreven.

Er werd gewerkt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat en ook op zondag moesten de koeien gemolken worden en hadden de boerderijdieren hun verzorging nodig. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.