Afbeelding
Foto:

Zwemles in Holthees

Heide/Holthees | Joke Janssen bouwt voor haar zwemschool een eigen bad in Holthees. De zwemdocente uit Heide huurt nu nog het zwembad van Theo en Toos Coenders in Stevensbeek. In maart 2018 hoopt de 29-jarige Limburgse de deuren van haar zwembad aan de Gildestraat te openen.

Door Willem Menting

De gemeenteraad van Boxmeer moet eind oktober nog beslissen over de plannen van Janssen, maar ze voorziet geen problemen. "Niemand heeft geklaagd en een zwembad is juist goed voor de leefbaarheid van Holthees. Iedereen in het dorp is er blij mee." Het bad wordt 13,5 bij 8 meter en op het diepste punt is het zwembad 1,40 meter diep. Groter en dieper moet het zwembad voor Janssen niet worden. "Ik geef zwemlessen aan groepen van maximaal zes kinderen. Ik moet voor ieder kind persoonlijke aandacht kunnen hebben."

Aandacht staat hoog in het vaandel bij Janssen. Ze richt zich met haar zwemschool vooral op kinderen die deze speciale aandacht nodig hebben. "Ik geef onder meer les aan kinderen met autisme en ADHD, maar ik heb ook kinderen bij mijn zwemschool die doof, bijna blind of gehandicapt zijn. Bij mij krijgen ze les in een vertrouwde omgeving. Ik heb ook korte lijntjes met de ouders. Ze kunnen mij altijd aanspreken. Bij grote zwemscholen is daar geen ruimte voor."

Niet alleen kinderen kunnen bij Janssen terecht. Ook voor mensen die op therapeutische basis zwemmen is plek. "Het bad dat we gaan bouwen loopt vanaf de kant schuin af, dus er is ook ruimte voor mindervaliden. Daarnaast kunnen ook mensen die revalideren van bijvoorbeeld een hersenbloeding bij ons zwemmen."

Janssen heeft sinds oktober 2014 haar eigen zwemschool. Daarvoor was ze al jarenlang actief als zwemdocente. "Dat was altijd mijn vaste bijbaantje. Daarnaast heb ik jarenlang in het onderwijs gewerkt als docente lichamelijke opvoeding en ben ik fysiotherapeut." De veelzijdigheid kan Janssen goed gebruiken voor haar eigen zwemschool. "Ik wilde altijd al een eigen onderneming starten. Ik kan moeilijk stilzitten. Het is natuurlijk ook erg leuk om zwemlessen te geven. Daar ligt mijn passie."

Samen met haar vriend kocht Janssen een huis met een loods aan de Gildestraat in Holthees. In de loods moet de zwemschool gerealiseerd worden, compleet met kantine, kleedkamers en toiletruimte. "Als alles goed gaat, willen we zo'n veertig uur per week les gaan geven. Helaas heb ik op dit moment wel een wachtlijst van enkele maanden. Ik kan geen tachtig uur per week lesgeven."

Kinderen kunnen bij de zwemschool van Janssen terecht voor de zwemdiploma's A, B, en C. "We zijn er klaar voor en we hebben er ongelofelijk veel zin in. Nu moet het gewoon gebeuren."