Ramon Poels (links) en Bjorn Janssen bezegelen de samenwerking met een handdruk.
Ramon Poels (links) en Bjorn Janssen bezegelen de samenwerking met een handdruk. Foto: Rikus ten Brücke

"Een stap vooruit"

Venray | XBI Constructieve Bouwers uit Venray ondersteunt op zaterdag 30 september een project van scouting De Peelspeurders. Binnen één dag wordt het project afgerond, waarna de scoutingvereniging aan de Oostsingel 41 in Venray een gloednieuwe stalling in gebruik kan nemen. "Het is geweldig dat een bedrijf uit Venray ons op deze manier ondersteunt. Dit is voor ons echt een stap vooruit."

Door Evelien van der Zwaan

XBI Constructieve Bouwers is een landelijke detacheerder in de bouwnijverheid met onder andere een vestiging in Venray. Ieder jaar kiest het bedrijf een goed doel dat wordt ondersteund met een fysieke aanwinst voor een vereniging of instelling. "Als bedrijf vinden wij het erg belangrijk om een steentje bij te dragen aan onze omgeving, niet alleen door het doneren van geld maar ook door fysiek iets bij te dragen. Zo blijven wij ook binnen ons vakgebied", vertelt Ramon Poels (45), directeur van XBI Constructieve Bouwers. Dit jaar is de keuze gevallen op een project van de Venrayse scoutingvereniging. "Drie jaar geleden hebben wij een stuk terrein erbij gekregen van het Vincent van Gogh-instituut. Wij zijn al die tijd bezig om het op te knappen. Zo is er gras aangelegd en een kampvuurkuil gemaakt", zegt Venraynaar Bjorn Janssen (33) van De Peelspeurders.

Na drie jaar aanpoten, nam het enthousiasme van de scoutingvrijwilligers langzaam maar zeker af. Het kwam als geroepen dat XBI Constructieve Bouwers de vereniging als goede doel koos. De bedoeling is dat er aan de bestaande schuur een soort van carport wordt gebouwd. Een project van één dag. "Hier kunnen wij dan onze aanhangers stallen en na het maken van stellages onze tenten te drogen hangen nadat wij ze gebruikt hebben op kamp", aldus een bijzonder tevreden Janssen. De keuze viel op dit project omdat XBI graag samen met haar medewerkers iets voor anderen wil betekenen. Er wordt aan de keuze vooraf een afweging gemaakt welke impact een project heeft op de omgeving, of het binnen ons vakgebied valt en of er fysiek iets gemaakt kan worden.

"Het project van de scouting bereikt meer dan één persoon. Het bereiken van zoveel kinderen door deze actie vinden wij als bedrijf erg mooi", verklaart Poels de keuze voor het goede doel. Maar liefst twintig medewerkers van XBI uit de omgeving Venray hebben zich aangemeld om op hun vrije zaterdag dit project te ondersteunen. "De aanmeldingen zijn vanuit alle disciplines binnen ons bedrijf binnengekomen, ook onze kantoormedewerkers helpen uiteraard mee. Het initiatief wordt dan ook breed gedragen. Ja, ik draag mijn steentje ook bij", lacht Poels. "We vinden het als bedrijf heel erg belangrijk om het ook echt samen te doen."

Vanuit de scouting steken vrijwilligers van de groep bouwbeheer de handjes uit de mouwen. Daarnaast wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje voor alle harde werkers. De kinderen van de scouting moedigen iedereen aan. "Wij zijn enorm blij met deze hulp. Momenteel hebben wij niet echt meer een plek om onze tenten te drogen, omdat wij een deel van het gebouw verhuren aan een BSO. Bovendien blijft er altijd iets van een muffe lucht in het gebouw hangen. Dit zal na afronding van het project niet meer zo zijn. We zijn enorm blij met dit aanbod van XBI, echt fantastisch", sluit Janssen af.