Zoeken naar warm water in aardlagen

YSSELSTEYN | Geothermie Brabant gaat dit najaar onderzoek doen naar warm water in de diepere aardlagen. De onderzoeken vinden plaats in Leunen, Veulen, Heide in Ysselsteyn op de Steegse Peelweg, Ysselsteynseweg en Middenpeelweg.

Het oppompen van warm water, voor het opwekken van energie, is steeds meer in opkomst. Er wordt gezocht vanaf een diepte van twee kilometer. Met een warmwaterwisselaar wordt het water afgegeven en daarna weer als afgekoeld water terug in de bodem gepompt. Er lopen in Nederland al veertien projecten. Het meeste opgepompte warm water wordt gebruikt voor de tuinbouw, zoals in het kassengebied Californië in Grubbenvorst.

Geothermie is interessant wanneer enkele honderden kuubs water per uur kunnen worden opgepompt. De kunst is het opsporen van de juiste plek, dit zijn de breuken in de aardlagen. Het is bekend dat oostelijk Deurne een kansrijke locatie is. Geothermie Brabant wil daarom op Venrays grondgebied gaan speuren. Het onderzoek bestaat uit trillingen die worden veroorzaakt door trucks die over de openbare weg rijden. Er wordt niet geboord of gegraven. De kans op schade of aardbevingen is vrijwel nihil.