Groenafval steeds vaker in grijze bak

VENRAY | Het tweewekelijks gelijktijdig ophalen van de grijze en groene container heeft niet geleid tot minder groente-, fruit- en tuinafval (gft) bij het restafval.

Sinds september 2015 zet inzamelaar Suez een nieuw voertuig in dat zowel restafval als gft gelijktijdig - maar gescheiden - in dezelfde wagen kan ophalen. De inzamelroute wordt één keer per twee weken gereden.

De verwachting was dat het gelijktijdig ophalen van restafval en gft zou leiden tot een betere afvalscheiding. Er kwamen signalen van burgers dat ze etensresten in de grijze bak gooien wanneer die als eerste aan de straat kan worden gezet. Om zo stank te voorkomen. Door de bakken tegelijkertijd te ledigen, plus de groene bak goedkoper te maken, zouden er waarschijnlijk minder etensresten en groenafval tussen het restafval terecht komen. Dat is niet gebeurd, blijkt uit metingen. Er wordt juist nog meer gft-afval aangeboden in de duurdere grijze afvalbak.

Venray wijkt hierbij niet af van andere gemeenten. In gemeenten waar het gft zelfs geheel gratis aan huis wordt opgehaald. is de afvalscheiding niet verbeterd.