Afbeelding
Foto:

Roos van Rijswijk in Odapark

Venray | De eerste schrijver van het jubileumjaar van Literair Café Venray is Roos van Rijswijk. Op zondagmorgen 8 oktober om 11.00 uur bijt ze de spits af in het Odapark in Venray en komt ze vertellen over haar roman Onheilig.

Roos van Rijswijk (30) is geboren en getogen in Amsterdam. Vanaf haar middelbare schooltijd schrijft ze al verhalen, aanvankelijk vooral toneelteksten voor theatergroep Thomas. Naast het toneelschrijven heeft ze allerlei baantjes, zoals bij een klein internetbedrijf en in winkels. In een winkel werken en dan vooral in een boekwinkel, vindt ze een van de leukste dingen die er bestaan. Op haar 24e gaat ze serieus aan de slag en begint met de studie Nederlands en Literatuurwetenschap in Amsterdam. Naast het schrijven van toneelteksten, werkt ze als columnist en journalist voor Advalvas, het magazine van de Vrije Universiteit. In diverse literaire tijdschriften publiceert zij korte verhalen en in 2014 is zij één van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste bundel met korte verhalen. Ze schrijft recensies voor NRC boeken en is redactielid van het Nederlands literair tijdschrift Tirade. In februari 2016 verschijnt Onheilig bij uitgeverij Querido, waarvoor ze de Anton Wachterprijs krijgt. Door haar ervaringen met columns en korte verhalen schrijven kan ze moeiteloos de lezer bij de les houden. Vooral omdat ze Miguel en zijn moeder neerzet als levensechte, geloofwaardige personages.

Miguel, zoon van Angelique en een onbekende, is bij toeval in het Duitse stadje Nieheim terechtgekomen en daar blijven wonen. De relatie tussen moeder en zoon is nooit goed geweest en zij hebben elkaar al twee jaar niet gezien. Als Angelique ernstig ziek wordt, gaat zij op zoek naar Miguel en Miguel gaat op zoek naar zijn moeder. Doordat ze gelijktijdig op zoek gaan, lopen ze elkaar mis. Het verhaal, zeker geen gemakkelijk onderwerp, is goed geschreven. De hoofdstukken waar Angelique aan het woord is, zijn vaak hard en cynisch. De zin 'mijn leven eindigde toen hij geboren werd' is een duidelijk voorbeeld van hoe zij in het leven staat. De hoofdstukken over Miquel hebben een meer poëtisch taalgebruik, hier voel je de rust die hij in zijn nieuwe leven gevonden heeft. De auteur heeft zo'n drie jaar aan Onheilig geschreven. De inleiding wordt verzorgd door Stan Verhaag en de muzikale omlijsting is in handen van Merlijn van Moorsel (58) jaar. Zij bespeelt sinds 15 jaar de harp. De stijlen die zij speelt variëren van klassiek, Keltisch, Zuid- Amerikaans tot meditatieve muziek. Tijdens de pauze is boekhandel Roojboek aanwezig met de boekverkoop in de foyer en gaat Van Rijswijk haar boeken signeren. Foto: Irwan Droog.