Volkstrauertag: vrede of kwaad?

YSSELSTEYN | De Bond van Antifascisten verzet zich tegen de jaarlijkse herdenking op Volkstrauertag op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. De bond vindt het ongepast dat de Duitse ambassadeur Dirk Brengelmann op zondag 19 november naar Ysselsteyn komt om 'nazi's, SS'ers en Jodenjagers' eervol te herdenken.

Door Henk Willemssen

De Antifascistenbond, die al langer pleit voor sluiting van de 'nazibegraafplaats', wil ook niet dat burgemeester Hans Gilissen en gouverneur Theo Bovens nog aan de herdenking deelnemen. Woordvoerder Arthur Graaff meldt dat de minister van Defensie is verzocht te voorkomen dat op 19 november officieren en andere militairen kransen leggen en salueren.

Gilissen ('ook ik ben een antifascist') kijkt met heel andere ogen naar de herdenking in Ysselsteyn. "Het is een misverstand. Er worden op Volkstrauertag geen misdadigers vereerd. Integendeel. Het is juist een herdenking van onschuldige slachtoffers. En we herdenken ook de afschuwelijke misdaden van het naziregime. Dat we zoiets nooit meer willen."

Gilissen denkt er niet aan om voortaan Volkstrauertag te mijden. "Nee, ik denk dat het juist goed is dat we er allemaal zijn. Er komen mensen uit Rusland, Polen, Engeland, Amerika, Duitsland en zelfs Israƫl. Het gaat om het woord en de boodschap die er verkondigd worden." Hij sluit niet uit dat er nazi's begraven liggen tussen de 32.000 gesneuvelde militairen. "Die zullen ertussen liggen, maar daar gaat het niet om. We verafschuwen de nazi-denkbeelden. De begraafplaats is een plek waar vrede wordt gepredikt en onderhouden."

Volgens de Bond van Antifascisten gaan er steeds meer extreemrechtse impulsen uit van het Ysselsteynse soldatenkerkhof. Het zou ook steeds vaker een trekpleister zijn van neonazi's die er hun helden komen vereren. "Die signalen ken ik niet", reageert Gilissen. "Er komen juist steeds meer oprechte vredesliefhebbers."


Documentaire oorlogsveteraan John Sleep

Een bijzondere documentaire over oorlogsveteraan John Sleep is zaterdag en woensdag te zien op Peel en Maas TV. John Sleep komt al meer dan 30 jaar naar de herdenking op het Brits oorlogskerkhof aan de Hoenderstraat in Venray. Het is traditie dat bij deze jaarlijkse herdenking van de beƫindiging van de Tweede Wereldoorlog Britse gasten en veteranen aanwezig zijn. Ook de groep Anglo-Dutch Bond met John Sleep is daarbij steevast van de partij. In oktober 1944 werd Sleep bij de Loobeek, op de grens tussen Venray en Overloon, getroffen door Duits tankgeschut en raakte de dappere Engelse militair ernstig gewond. Hij werd naar Brussel vervoerd en vervolgens naar Engeland, waar hij een jaar in een ziekenhuis verbleef om te herstellen van zijn verwondingen. "Om de impact van zijn inzet, jarenlange ontberingen tijdens de oorlog en zijn revalidatie daarna te gedenken, hebben wij deze film laten maken", melden Karel Janssen en Frank Nelissen. "Als een teken van respect en dank voor wat John en al zijn kameraden gedaan hebben om Nederland te bevrijden."

Het interview met John Sleep werd verzorgd door Carlo Feller en vertaald door Marianne Verheugen. De complete productie was in handen van Jac en Rudy van Sinten van Sinvid Mediamakers.

De documentaire is op beide dagen vanaf 19.00 uur elk uur te zien tot de dag erna 18.00 uur.