Guusje Eijkmans is bij SV Venray op haar plek. De avonturier is nu toe aan vastigheden.
Guusje Eijkmans is bij SV Venray op haar plek. De avonturier is nu toe aan vastigheden. Foto: Rikus ten Brücke

Toe aan vastigheden

Venray | Ze heeft een echt avonturiershart. Wel een die momenteel rustiger klopt dan voorheen. Na ervaringen bij Woezik, sc Heerenveen en Achilles'29 is Guusje Eijkmans op zoek naar rust en vastigheden. Die hoopt de Boxmeerse te vinden op sportpark De Wieën. Bij SV Venray begint ze aan haar vijfde vereniging sinds het voorjaar van 2014.

Toch is de Limburgse hoofdklasser niet te vergelijken met haar voorgaande clubs. Venray voelt voor Eijkmans als vertrouwd, stelt ze al na haar eerste maanden vast. "Het is een club lekker dicht bij huis. Een club die me al vaker heeft gevraagd en waarvan ik al een heleboel meiden lang ken. Die zaten net als ik in hun jeugd bij de regionale selectie van de KNVB. Kwamen van verschillende clubs, maar trainden samen in Beek en Donk. Een van die jaren onder Jan Trienekens, de nu trainer van me is bij Venray."

Uiteindelijk heeft hij haar overgehaald om naar Venray te komen. "Maar ik heb van te voren ook contact gehad met Marlou van Deursen. Zij kwam regelmatig bij Achilles naar mij kijken. Met die andere meiden van Venray praatte ik ook wel, alleen niet dagelijks", legt ze uit. "Nu hebben we onderonsjes bij Venray over vroeger. Maken we grapjes over onze eerdere tijd samen. We zijn allemaal een stuk volwassener dan toen. Socialer misschien ook wel. In het veld is het echt een voordeel dat ik ze al langer ken. Na al die jaren weet ik nog steeds hun sterke kanten." Vreugdevolle herinneringen uit het verre verleden duwen de grauwe gedachten van haar laatste voetbaljaren weg.

In 2016 wisten de dames door kampioen te worden te promoveren naar deze klasse.

Zowel bij het beloftenteam van Heerenveen als bij eerstedivisionist Achilles maakte ze het seizoen niet af, net als haar hartsvriendin Annet van Hout overigens, die in Venray opnieuw samen met haar speelt. ,,Ik heb het eerste halfjaar van 2017 niets gedaan. Ik werd er helemaal gek van. Bij Achilles kampte ik met verschillende blessures. Van mijn bovenbeen tot mijn rug. Vandaar dat ik ook niet trots terugkijk op mijn periode in Groesbeek. Ik heb te weinig laten zien. Wel eredivisie gespeeld, maar slechts een wedstrijd of zes."

De 21-jarige schaduwspits weet nog wel welke. "PSV-thuis, FC Twente-uit en Ajax-thuis", somt Eijkmans op. "Ik kan me ook nog een actie tegen Telstar herinneren. Mijn eerste actie tijdens mijn invalbeurt was een panna. Ook toen kwam ik terug van een blessure, maar nu ben ik helemaal fit. Ik heb een halfjaar in de sportschool gelopen. Ik voel dat ik echt sterker ben geworden. Daardoor is het vertrouwen terug. Zo ben ik niet meer bang om duels aan te gaan."

Een terugkeer naar de eredivisie heeft ze nog niet uit haar hoofd gezet. ,,Ik denk dat ik daar genoeg talent voor heb, maar een rentree is geen must. Het belangrijkste is dat ik plezier heb. Bij Venray is het totaal anders dan bij mijn vorige clubs. Hier kan ik meer mezelf zijn. Heb ik meer tijd voor vrienden en familie. Bij Achilles werd het me ook allemaal te veel. Daar zat ik ook nog met school. Mijn diploma zorgt voor rust. Verder heb ik geleerd mijn mannetje te stoop. Bij Venray kunnen ze op me bouwen. Ik zal mijn ploeggenoten op een positieve manier steunen, maar me niet als routinier gedragen."