Debuterend trainer Fenne Smits waakt voor hoge verwachtingen bij SV United.
Debuterend trainer Fenne Smits waakt voor hoge verwachtingen bij SV United. Foto: Lotte Kamphuis

Trainersdebuut Fenne Smits

WANSSUM | Fenne Smits (26) heeft bij zijn debuut als hoofdtrainer niet voor de makkelijkste club gekozen. SV United kon ook afgelopen seizoen de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. De fusieclub uit Meerlo/Wanssum finishte na een hoopvolle start op een kleurloze achtste plek in de vijfde klasse G.

Fenne Smits, leerkracht in het speciaal onderwijs, waakt dan ook voor grootspraak. Hij zal het woord kampioenschap niet uitspreken. Zelfs aan een positie op de ranglijst waagt hij zich niet. "Ik ben van origine jeugdtrainer. Het seizoen is voor mij geslaagd als de spelers individueel betere voetballers zijn geworden. En dat we er als team sterker uitkomen. Nee, ik ben totaal niet bezig met de plaats waarop we gaan eindigen. Als je hoge verwachtingen hebt, en de resultaten vallen tegen, dat geeft dat alleen maar een vervelend gevoel."

Hij is nog een onbekende in trainersland. Toch heeft hij al behoorlijk wat ervaring opgedaan bij JVC Cuijk en NEC. Hij is geboren in Venray, maar opgegroeid in Leunen. Daar begon hij in de pupillen. "Ik heb altijd in het doel gestaan. Het keepen heeft er bij mij altijd ingezeten." Halverwege de C-jeugd maakte hij de overstap van Leunen naar Volharding. "Die club heeft mij gevraagd. Voor trainingen en wedstrijden werd ik thuis opgehaald. Ik heb vier jaar bij Volharding gespeeld. En daarna nog een jaar bij JVC Cuijk in A1." Halverwege dat seizoen brak hij zijn hand en hij ging terug naar Leunen. Toch haalde hij nooit het eerste elftal. "Ik verloor de concurrentiestrijd van Robin Koenen. Ik raakte geblesseerd, brak een pink en ben toen gestopt."

Hij was in Leunen al jeugdcoach en ging zich verder toeleggen op het trainerschap. Hij haalde het C-diploma en ging aan de slag bij JVC Cuijk C1, dat uitkwam in de tweede divisie. Daarna werkte hij nog twee jaar bij de NEC Academie waar hij Onder-17 onder zijn hoede had. Na zes jaar in Nijmegen te hebben gewoond, verhuisde hij vorig jaar terug naar Venray. Met zijn vriendin Jessie Wismans kocht hij een huis in de wijk Landweert.

Afgelopen winter werd hij benaderd door toenmalig trainer Bjorn Poels, die inmiddels bestuurslid technische zaken is bij SV United. "Ik kon bij NEC blijven of terug naar JVC Cuijk. Maar ik heb bewust voor SV United gekozen." Wat sprak hem zo aan? "Uiteraard de schitterende accommodatie. Het is een grote vereniging waar veel potentie inzit. De club wil ook graag hogerop." Hij zag zijn nieuwe club al enkele keren aan het werk. SV United scoorde veel maar was aanvallend vooral afhankelijk van de grillige topschutter Michal Kolodziejski. Defensief waren de blauw-witten kwetsbaar. SV United kende hoge pieken maar ook diepe dalen. "Het voetbalidee was prima. Aandacht voor de opbouw en veel aan de bal. Maar in de vijfde klasse komen ook andere dingen om de hoek kijken." Fenne Smits wil in ieder geval voorkomen dat zijn elftal telkens weer door de ondergrens zakt. "Slecht spelen kan en verliezen mag ook. Maar er moet wel een norm zijn. We moeten balans vinden en verdedigend minder weggeven. Voorin mogen we niet te veel leunen op de kwaliteiten van Michal Kolodziejski." Met het wegvallen van Kevin Koolhof en Tom Theeuwen verloor het team twee leidende figuren. "Die twee missen we. Maar ik vind het interessant om te zien hoe andere spelers opstaan en die rol oppakken."