Spits Danny Houwen (links) denkt dat SVOC'01 niet meer om de titel kan meestrijden.
Spits Danny Houwen (links) denkt dat SVOC'01 niet meer om de titel kan meestrijden. Foto: Lotte Kamphuis

'SVOC krijgt het lastiger'

OIRLO | SVOC'01 heeft het beste seizoen uit de zestienjarige clubhistorie achter de rug. De tricolores streden tot het allerlaatst mee om de titel die uiteindelijk naar Heijen ging. Al was het verschil op de eindstreep slechts twee punten. Ook via de nacompetitie slaagde de ploeg van trainer Toon Bongers er niet in de sprong te maken naar de vierde klasse.

Spits Danny Houwen (23) had met zijn jongere broer Rob (19) een groot aandeel in het sterke seizoen. Samen scoorden de Oirlose broers 36 treffers, allebei precies evenveel. Ze namen daarmee meer dan de helft van de doelpuntenproductie van SVOC'01 voor hun rekening. Rob stond lange tijd aan kop maar met een eindsprintje kwam Danny eveneens op achttien doelpunten uit. Het staat in schril contrast met een jaar eerder toen hij slechts tot één treffer kwam. "We speelden goed en het elftal draaide lekker. Dan krijg je vertrouwen en dan gaat het scoren welhaast vanzelf."

Danny is de oudste van de drie voetballende broers. De bekendste is Jeroen die als keeper furore maakt bij profclub Vitesse in Arnhem. "Jeroen is twee jaar jonger dan ik. Toen hij van de basisschool afkwam, ging hij al naar VVV. Hij is nu in Arnhem tweede of derde doelman. Meestal keept hij in Jong Vitesse. Als het even kan ga ik naar hem kijken."

De negentienjarige Rob was vorig seizoen de jongste speler bij SVOC'01. Drie jaar geleden kwam hij vervroegd over uit de jeugd. Als snelle en handige rechtsbuiten scoorde hij aan de lopende band. "Rob is voetballend beter dan ik", geeft Danny grif toe. "Hij heeft ook meer techniek. Ik moet het vooral van het vechten en het lopen hebben. Of ik een neusje voor de goal heb? Dat weet ik niet. Ik mis anders nog kansen genoeg." Toch klikt het voorin wel tussen de broers. Ze zijn niet uit op persoonlijk succes. "Nee, we gunnen elkaar best wel de bal."

Vrij onverwacht beleefde SVOC'01 een topseizoen na enkele magere jaren. Trainer Toon Bongers voorspelde bij zijn komst al dat de fusieclub om de titel ging meespelen. Achteraf kreeg de ervaren voetbalman uit Nijmegen gelijk. Het is wel een streep door de rekening dat nu vier basisspelers niet meer voor de hoofdmacht willen uitkomen. Vooral het afhaken van spelbepaler Marthijn Coppers is een gevoelig verlies. Desondanks is Bongers optimistisch. "Ik heb in de voorbereiding toch goede dingen gezien."

SVOC'01 wist vorig jaar niet te promoveren

Danny Houwen denkt dat het heel moeilijk wordt de prestatie van afgelopen seizoen te evenaren. "Heel jammer dat die vier zijn gestopt. Het zijn goede voetballers. Maar het zijn hun persoonlijke keuzes om lager te gaan spelen. Nee, ik zou dat zelf niet doen. Ik wil graag prestatief blijven voetballen. Dan speel je ook ergens echt om. Afbouwen in een lager elftal kan later nog wel."

Omdat de spoeling dun is, moeten spelers uit de jeugd de opengevallen plaatsen opvullen. "We hebben al niet zo veel spelers die voor de selectie willen gaan. Er zijn jongens overgekomen, maar die hebben tijd nodig om zich aan te passen. Het zal lastig worden om weer om het kampioenschap mee te gaan doen. Toch verwacht ik dat we hoger in de middenmoot kunnen meedraaien. Dat moet lukken."

Persoonlijk denkt Danny Houwen dat hij niet opnieuw achttien treffers gaat scoren. "Dat aantal zal ik, denk ik, niet meer halen. Hoeveel dan wel? Nou, vijftien zou al heel mooi zijn."