Trainer Han Friesen wil met zijn enthousiaste aanpak het vuurtje weer aanwakkeren.
Trainer Han Friesen wil met zijn enthousiaste aanpak het vuurtje weer aanwakkeren. Foto: Henk Willemssen

Nieuw elan bij Sporting ST

SWOLGEN | Met de komst van de ervaren trainer Han Friesen (53) waait er een nieuwe wind bij Sporting ST. Na een erg teleurstellend seizoen, waarin de fusieclub als allerlaatste eindigde in de vijfde klasse E, is iedereen erop gebrand iets recht te zetten. In de komende jaargang zal en moet het beter gaan, klinkt het op sportpark Kerkebos.

Sinds de fusie tussen Swolgense Boys en TOP'27 in 2010 toonde de prestatiecurve constant een dalende lijn. In 2013 werd nog net, door Leunen in een beslissingsduel te verslaan, degradatie uit de vierde klasse voorkomen. Een jaar later was de teruggang onvermijdelijk. In de vijfde klasse zakte Sporting ST daarna steeds verder weg. In de voorbije jaargang torste de fusievereniging de rode lantaarn met zich mee. Twintig van de 26 duels gingen verloren.

Het contract met trainer Piet Hoebergen werd niet verlengd. Rond de jaarwisseling kreeg Han Friesen een telefoontje van bestuurslid Emile Beurskens. De Meerlonaar had al zijn trainersloopbaan beƫindigd. Nadat hij zes jaar het hoogste jeugdteam van SV United onder zijn hoede had.

"Ik heb dertig jaar op het trainingsveld gestaan. Ik was inderdaad gestopt." Toch ging hij in op de uitnodiging voor een gesprek. "Ja, ik ben toch gaan praten. En ik hield er een goed gevoel aan over. Ik heb toegezegd. Als Sporting niet had gebeld, was ik nooit meer als trainer begonnen."

Op het moment dat Friesen zijn jawoord gaf, stond Sporting ST al troosteloos onderaan. Met soms grote nederlagen van 6-0, 8-2 of 9-1 werd de club van de mat gespeeld. Toch was dat voor de Meerlonaar geen beletsel. "Het maakt eigenlijk niet zo veel uit op wat voor een niveau je traint. Als je er maar lol in hebt. En dat heb ik hier. Er was direct een klik met de groep. Dat wist ik ook wel. Want als de mentaliteit niet goed was geweest, had ik mijn tijd en energie er echt niet ingestoken."

Han Friessen trainde van 1998 tot 2000 al TOP'27. "Tim van Rijswick heb ik als veertienjarige nog laten debuteren." Hij kent de beperkingen van Sporting ST. Hij zal het met vrijwel dezelfde groep moeten zien te rooien. Er kwamen twee jeugdspelers bij en Friesen haalde zijn schoonzoon Marco Cornelissen, die in Melderslo 3 voetbalde, over. "Ik had wel voetballers van United kunnen vragen, maar daar heeft de club op termijn toch niets aan. Want als ik vertrek, zijn zij ook weg."

Hij heeft het naar zijn zin in Swolgen. Alhoewel het niveau op de trainingen hem best tegenviel. "Dat viel me inderdaad bar tegen. Slechte balaannames en een te lage handelingssnelheid. Dit moet echt verbeteren. Het speltempo moet flink omhoog. Het niveau ga ik opkrikken. En dat lukt me wel. Vooral jongens van 18 tot 22 jaar kunnen nog veel vooruitgang boeken. Hier valt nog heel wat te winnen." Een tegenvaller was dat in het begin van de oefenperiode de talentvolle Jorn Beurskens opnieuw werd getroffen door een ernstige knieblessure. Hij was net terug na anderhalf jaar revalidatie van een gescheurde kruisband. "Heel triest. Het gebeurde zomaar. Er was geen tegenstander in de buurt."

Met zijn enthousiaste aanpak wil Friesen de neerwaartse spiraal ombuigen. "Ik ben hier niet naartoe gekomen om weer laatste te worden. Ook al zijn de mogelijkheden beperkt. We gaan nu zeker vier, vijf plaatsen hoger eindigen."