Merselo-verdediger Bas Philipsen is sterk in de duels:
Merselo-verdediger Bas Philipsen is sterk in de duels: "Ik heb veel voordeel van het judo." Foto: Lotte Kamphuis

'Liever voetbal dan judo'

MERSELO | Bas Philipsen (22) was in de jeugd een talentvolle judoka. Hij haalde de nationale top en werd eenmaal tweede en een keer derde op het Nederlands kampioenschap. Met zijn team won hij zelfs de nationale titel. Toch stopte hij op zijn zestiende abrupt en meldde zich een jaar later bij Merselo als voetballer.

"In de jeugd voetbalde ik bij Venray, tot in de C1. Met jongens als Danny Pelzer, Abe Stiphout en Jordy Wismans heb ik samengespeeld. Op mijn zesde zat ik al op judo. Iets later ben ik met voetballen begonnen." Beide sporten heeft hij jarenlang gecombineerd. Vooral het judo vergde veel tijd. Iedere woensdag moest hij met de trein naar Nieuwegein voor de bondstrainingen.

"Toen ik zestien was gingen mijn vrienden op vrijdag op stap. En ik kon nooit mee. Ik volgde de sportopleiding in Eindhoven. Op een gegeven moment ben ik zowel met judo als met de opleiding gestopt en ik ben stukadoor geworden." Hij werkt nu bij een bedrijf in Deurne. Spijt heeft hij niet van zijn toch rigoureuze beslissing. "Ik moest zo veel voor het judo overhebben. Ik had er geen plezier meer in en was er helemaal klaar mee. Bovendien is het een individuele sport. Ik miste het voetballen en het spelen in team. Dat vind ik veel leuker."

Op zijn zeventiende besloot hij niet als jeugdspeler naar Venray terug te gaan. Samen met zijn broer Tim meldde hij zich aan bij Merselo. "Op zaterdag moest ik vaak werken dus in de jeugd voetballen was lastig. We zouden bij Merselo in het tweede elftal, een vriendenteam, gaan spelen." Al vrij snel verscheen hij in de hoofdmacht als linksback. In zijn eerste jaar degradeerden de geel-zwarten uit de vijfde klasse om een jaar later de reuzensprong te maken van de zesde naar de vierde klasse. "Dat was het beste jaar dat ik meemaakte bij Merselo. Toen klopte werkelijk alles."

Het verblijf in de vierde klasse liep uit op een deceptie. Merselo eindigde roemloos als laatste met slechts één overwinning. "Dat niveau was voor ons te hoog. We hadden dat seizoen ook veel geblesseerden. Ik vind het verschil tussen de vierde en vijfde klasse toch wel erg groot."

Afgelopen seizoen voerde het team van trainer Marcel Peters in de vijfde klasse lang de ranglijst aan. Een snelle terugkeer leek ik het verschiet, maar in april ging het mis. "Na het 1-0 in Stevensbeek verloren we nog drie keer. Toen hebben we het kampioenschap weggegooid." Ook in de nacompetitie konden de Merselonaren het niet redden.

Bas Philipsen begint alweer aan zijn vijfde seizoen op sportpark De Vloet. Hij heeft het uitstekend naar zijn zin. Inmiddels is hij ook centrumverdediger geworden. Tegenstanders vergissen zich vaak. Ze lijken te denken 'zo'n klein manneke zetten we wel even opzij'. Maar in de persoonlijke duels komt hij meestal als sterkste uit de bus. "Dat komt door het judo. Daar heb ik veel voordeel van. Ik weet precies hoe ik mijn lichaam moet inzetten", lacht hij. "In het centrum vind ik het ook fijner voetballen dan als back. Je heb er meer overzicht en komt vaker aan de bal."

Merselo moet wel verder zonder de routiniers Niels de Klerk, Bas Litjens en George Melskens. "Die drie zullen we toch missen. Ze hebben veel ervaring en kunnen goed de zaak op scherp zetten. Toch hoop ik dat weer bovenin mee kunnen doen. En het liefst kampioen worden natuurlijk."