Jari Wijnhoven hoopt met BVV'27 om promotie te gaan strijden.
Jari Wijnhoven hoopt met BVV'27 om promotie te gaan strijden. Foto: Henk Willemssen

BVV'27 in rol van underdog

BLITTERSWIJCK | In Blitterswijck zal niemand hoog van de toren blazen. Toch leven er stiekem wel verwachtingen bij de geel-zwarte vijfdeklasser. Nadat het keurkorps van Jef Vels al het beste seizoen van de laatste twintig jaar achter de rug heeft. Jari Wijnhoven (21) noemt BVV'27 geen titelkandidaat. "Maar ik hoop wel op promotie."

"Vorig seizoen hadden we al hoger kunnen eindigen", meent Jari Wijnhoven. "We hebben een sterke selectie. Alleen hebben we te veel punten verspeeld met al die gelijke spelen." De concurrentie is dit jaar toegenomen. "Dat is alleen maar goed", vindt de 21-jarige centrumverdediger. "Nee, ik ben niet bang voor mijn plaats. Gewoon goed blijven trainen."

Het is een dinsdagavond in september op sportpark 't Hoogveld. Clubmensen zijn druk in de weer met het breekwerk in de kleedlokalen. Even verderop klopt trainer Jef Vels het stof van zijn kleding. "Even meegeholpen met de verbouwing", zegt hij. "Dat doe ik graag voor deze sympathieke club." De voetbalman uit Uden stond afgelopen zomer nog in contact met twee tweede divisieclubs. "Eentje was te ver weg. In het westen. De andere club koos voor een ander. Ik vind het best. Ik ben 65 en hoef niet meer zo nodig."

Yilmaz Durgun (27) is een van de nieuwkomers. Hij voetbalde nog bij Venray 1 in de hoofdklasse. Hij traint die avond niet mee en laat zijn pijnlijke voet behandelen door verzorger Wiel Gooren. "Het is me reuze meegevallen hier", zegt Durgun. "Ik dacht het veel lange halen zou zijn. Maar die jongens kunnen best wel voetballen." Met Davey Engels en Willem Karman werd hij nog kampioen met Venray A1. Via hen en Egzon Grguri kwam hij bij BVV'27 terecht. "Ik heb een jaar niet gevoetbald. Alleen wat in de zaal. Ik begon het veld en het gras erg te missen."

Jari Wijnhoven kon in de pupillen nog gewoon bij BVV'27 voetballen. Toen hij D-speler was fuseerde de jeugd met SV United. Na de B1 stapte hij over naar Wittenhorst. "Kevin Koolhof was daar jeugdtrainer. Ik heb in Horst twee jaar in de A1 gevoetbald." Medio 2015 kwam hij, samen met Jimmy Lucassen, terug naar BVV'27. Het was geen fijne rentree want al in het tweede competitieduel kreeg hij rood. "Dat was inderdaad een heel slecht begin. Het was thuis tegen America. De emoties speelden een rol. Ik lag met een tegenstander op de grond. Toen ik opstond ging ik op zijn voet staan. Dat zag de scheidrechter. Ik kreeg een schorsing van zeven wedstrijden. Dat duurde heel lang. Maar ik heb mijn lesje geleerd." Trainer Henk Theelen stapte even later op en werd in de winterstop opgevolgd door Jef Vels. "De beste trainer die deze club ooit heeft gehad."

Jari Wijnhoven hoopt dat BVV'27 nog lang zelfstandig kan blijven. "Het is toch het mooiste om in je eigen dorp te voetballen. We hebben een jonge selectie. Dus we kunnen het nog wel een paar jaar volhouden." De derby's tegen SV United zijn voor hem de hoogtepunten. "Vooral vorig jaar toen we in Wanssum met 3-0 wonnen." De spelers kennen elkaar door en door en in de jeugd hebben ze vaak jarenlang samengespeeld. "We willen iedere wedstrijd winnen, maar tegen SV United is iedereen extra gemotiveerd. Als we ooit samengaan dan krijgt de fusieclub wel een heel goed elftal." Zo ver is het voorlopig nog niet. Ook dit jaar staat de onvervalste derby weer tweemaal op de rol. Om te beginnen op 3 december in Wanssum.