Leunen-speler Stefan Jacobs:
Leunen-speler Stefan Jacobs: "We hebben best een aardig elftal, ik denk beter dan vorig jaar" Foto: Lotte Kamphuis

Stefan Jacobs multi inzetbaar

LEUNEN | Stefan Jacobs (21) is een ideale speler voor iedere trainer. De voetballer van Leunen is op veel posities inzetbaar. Met zijn snelheid is hij een gevaarlijke buitenspeler, maar hij kan ook in de verdediging goed uit de voeten. Alhoewel hij het liefst op het middenveld zou spelen.

Halverwege vorig seizoen zette de nieuwe trainer Vincent van Sambeek – die in de winterstop Paul Cuppen opvolgde – Stefan Jacobs op de rechtsbackpositie neer. Daarvoor speelde de uit Venray afkomstige voetballer als rechtsbuiten. "We kwamen achterin snelheid te kort. De trainer heeft we toen gevraagd om rechtsback te spelen. Door mijn snelheid komt de tegenstander me vaak twee keer tegen. Het was wel even wennen op die plaats. Ik was gewend altijd veel voor het doel van de tegenpartij te komen en nu stond ik ineens achterin te verdedigen. Maar als het voor het team beter is, dan wil ik er best staan."

Vorig jaar startte Leunen 7 het seizoen op bijzondere wijze

Stefan Jacobs is geboren en getogen in de wijk Velutm in Venray. Hij heeft nooit in Leunen gewoond maar toch voetbalt al bijna tien jaar op sportpark 't Klaverblad. Hij begon als pupil bij de F'jes van Venray. Na de E's besloot hij naar Leunen te gaan. "Op basisschool De Keg leerde ik enkele jongens uit Leunen kennen waarmee ik bevriend raakte. Door hen ben ik naar Leunen gegaan. Bij Venray had ik het niet zo naar de zin. Ik zat vaak op de bank omdat we met te veel spelers waren voor een team. Meestal waren ouders ook jeugdleider. Ik had het idee van vriendjespolitiek."

In Leunen doorliep hij de hoogste jeugdteams. Via D1, C1, B1 en A1 ging hij vervroegd over naar de senioren. Ondanks dat hij fysiek wat minder was. "De overgang was best groot. Door het meetrainen met de selectie werd ik ook fysiek sterker." Hij zou aanvankelijk in het tweede elftal gaan voetballen. Toenmalig trainer Roger Ceulemans liet hem op 29 september 2013 thuis tegen SV United debuteren in de hoofdmacht. Hij scoorde direct bij zijn debuut. "Dat was voor mij een mooie binnenkomer. Ik mocht invallen en meteen scoren. Ik ben daarna niet meer uit het eerste elftal geweest." Vooral door zijn behendigheid en sprintsnelheid was hij een gevaarlijk wapen in de Leunse aanvalslinie. Toch wisten de oranje-witten, in het eerste jaar na de degradatie, niet te promoveren uit de vijfde klasse. Dat lukte een seizoen later, in 2015, wel. Stefan Jacobs was met negen treffers net als een jaar eerder weer clubtopscorer.

Bij de terugkeer in de vierde klasse had Leunen het niet gemakkelijk. Het was puur overleven. Via de nacompetitie werd in 2016 het vierdeklasserschap op de valreep veiliggesteld. Afgelopen seizoen wisten de oranje-witten zich eerder in veiligheid te spelen en ontliepen zo de nacompetitie.

Stefan Jacobs is hoopvol voor het nieuwe seizoen. "Ik hoop dat we in de middenmoot kunnen meedoen. Dat we in ieder geval niet meer tegen degradatie hoeven te strijden. Er zijn wel enkele spelers vertrokken, maar daar zijn Frank Gielens en Rick Vollenberg van Venray voor teruggekomen. Ik denk dat we best een aardig elftal hebben. Misschien wel sterker dan vorig jaar."

Aan een mogelijke terugkeer naar Venray heeft hij wel eens gedacht. "Meer omdat ik het wel eens op een hoger niveau zou willen proberen. Maar het bevalt me heel goed bij Leunen. Ik ken iedereen bij de club dus ik zit hier voorlopig wel goed."