Ysselsteyn-keeper Mark Swinkels zal het dit seizoen ongetwijfeld drukker krijgen.
Ysselsteyn-keeper Mark Swinkels zal het dit seizoen ongetwijfeld drukker krijgen. Foto: Lotte Kamphuis

Laatbloeier onder de lat

YSSELSTEYN | De Ysselsteynse sluitpost Mark Swinkels (24) is een laatbloeier. Terwijl de meeste keepers al heel vroeg voor het doel kiezen, kwam de Ysselsteyner pas op zijn vijftiende min of meer per toeval onder de lat terecht. "Het was in de B1 van Ysselsteyn. We hadden geen keeper en toen heb ik me maar aangeboden. Ik vond het zo leuk dat ik in het doel ben blijven staan."

Mark Swinkels begint ook pas aan zijn derde jaar in de Ysselsteynse hoofdmacht. Halverwege het seizoen 2014/15 won hij de concurrentiestrijd en vanaf dat moment is hij de onbetwiste nummer één. Ook al was hij ooit een paar maanden uit de roulatie. Zondag 1 november 2015, thuis tegen Mifano, was een ongeluksdag die hij zich nog al te goed herinnert. Het gebeurde nog in de eerste helft. "Er kwam een halfhoge voorzet vanaf de zijkant. Terwijl ik de bal wilde pakken kwam de spits van de tegenstander inlopen. Met zijn knie raakte hij me vol in mijn gezicht. Het was een ongelukje en zeker geen opzet." Het duurde even voordat de ambulance gearriveerd was en met een uur vertraging werd het duel voortgezet. In het ziekenhuis werd de schade duidelijk. "Mijn neus was gebroken en ook allebei de jukbenen. Alles was eigenlijk naar binnengeklapt." Toch herstelde hij voorspoedig. "Na zeven weken waren de breuken genezen." Na de winterstop loste hij zijn vervanger Jeroen Jacobs weer af in het doel. Extra schrik voor de duels had hij niet bij zijn rentree. "Nee, dat viel me ook reuze mee. In het begin was het even wennen met hoge ballen, maar eigenlijk heb ik er helemaal geen hinder meer van gehad."

Ysselsteyn vierde vorig seizoen feest

Vanaf de F'jes voetbalde hij, meestal in de spits. "Als veldspeler zou ik het eerste elftal niet hebben gehaald", denkt hij. In de B-jeugd kreeg hij voor het eerst keeperstraining. "Dat was wel leuk. Ik leerde in korte tijd veel bij." Bij de overgang naar de A-junioren deed zich een probleem voor. Ysselsteyn had te weinig spelers voor een A-elftal. "Iedereen ging daarom vervroegd over naar de senioren. Maar daar was ieder elftal al voorzien van een doelman. Dus was er geen plek voor mij." Omdat hij graag wilde blijven keepen, stapte hij de provinciegrens over naar Fiducia. "Ik heb veel familie wonen in De Rips. Ik ben er vier jaar gebleven. Twee jaar in de A1 en twee seizoenen in het eerste elftal." Mark Swinkels bewaart goede herinneringen aan keeperstrainer Keith Hardstaffe. In tegenstelling tot hoofdcoach Jerry Taihuttu. "Die lag me niet zo." In Ysselsteyn kwam toen een plaats vrij in het doel omdat Rob Berkers een stapje terugdeed. Het was voor Mark Swinkels het juiste moment om terug te keren naar Ysselsteyn.

Hij beleefde twee succesvolle seizoenen waarin de Ysselsteyners weinig tegengoals kregen. In het afgelopen kampioensjaar in de vierde klasse hield hij in liefst veertien duels de nul. Toch waren dat voor hem vaak niet de leukste wedstrijden. "Omdat we zo veel sterker waren dan de tegenstander kreeg ik heel weinig te doen. Soms niet meer dan een paar terugspeelballen. Het was soms best saai." Dat zal komend seizoen in de derde klasse wel veranderen. "Daar kijk ik wel naar uit. Ik hoop ergens wel dat ik het drukker krijg. Maar we hebben met Wout Gommers een heel sterke defensie." Kan Ysselsteyn overleven in de derde klasse? "Geen idee. Maar we gaan er wel voor. Ik denk dat we best een paar keer kunnen stunten."


Angelo van Mil meeste duels in Venray 1

VENRAY | Angelo van Mil (28) is van de huidige selectie de speler met verreweg de meeste dienstjaren in de Venrayse hoofdmacht.

Hij kwam in 175 competitieduels uit voor Venray 1. Van Mil keerde in 2008 terug van Helmond Sport en begint nu aan zijn tiende seizoen. Robert Willemse (28) kwam, na vier jaar in Blerick te hebben gespeeld, terug bij Venray. De ex-VVV'er voetbalde van 2009 tot 2013 al voor de rood-witten waarin hij 96 competitieduels speelde. Armend Shala is pas negentien jaar maar toch heeft hij al 66 competitiewedstrijden erop zitten voor Venray 1. De talentvolle aanvaller maakte als 16-jarige zijn debuut.

Spelers met meeste duels

Angelo van Mil         175

Robert Willemse         96

Armend Shala        66

Joy Koenen        65

Jordy Wismans         63

Ron Kleuskens         58

Ruud Keijzers        56

Rick Egelmeers         52

Danny Pelzer        39

Ruben van der Waerden         36

Stef van Dijck        31

Stijn Brinkman terug naar Venray?

VENRAY | Stijn Brinkman (20) heeft overschrijving aangevraagd van Helmond Sport naar Venray.

De talentvolle middenvelder kwam tot aan de zomer uit voor VVV. Omdat hij terugkeerde van een langdurige blessure besloot hij naar Helmond Sport te gaan. Om zo meer kans te maken op een plek in de eerst selectie. Dat bleek tegen te vallen waardoor Brinkman alweer wil vertrekken bij Helmond Sport. De vraag is of de KNVB de overgang naar Venray toestaat, omdat een speler maar één keer per seizoen van club mag veranderen. Stijn Brinkman speelde al met Venray mee in de oefenwedstrijd tegen Oranje Zwart. Daarin scoorde hij eenmaal.