Mark Blenckers droeg in het bekerduel met Wittenhorst de aanvoerdersband.
Mark Blenckers droeg in het bekerduel met Wittenhorst de aanvoerdersband. Foto: Lotte Kamphuis

Eerste seizoen als vader

Vierlingsbeek | Het aantal seizoenen heeft hij niet geteld, maar Mark Blenckers speelt al jarenlang in het eerste elftal van Volharding. De 31-jarige aanvallende middenvelder debuteerde toen hij een jaar of 17 was. Met al zijn ervaring behoort de Vierlingsbeker tot de dragende spelers van het elftal van trainer Sjoerd van der Coelen.

Toch zal dit seizoen voor Blenckers anders zijn dan alle voorgaande jaren. Niet alleen de degradatie uit de eerste klasse speelt daar een rol in. De Brabander is onlangs ook voor de eerste keer vader geworden. Samen met zijn vriendin Juul kreeg hij dochtertje Lot. "Het is echt bijzonder om dit mee te maken. Toen ik Lot weer zag na de trip met Volharding naar Kos, lachte ze voor het eerst. Dat was enorm speciaal." Blenckers heeft zelfs qua nachtrust niks ingeleverd. "Gelukkig slaapt ze goed. Hopelijk blijft dat de komende tijd ook zo."

De supporters van Volharding dromen al van een nieuwe titel in de tweede klasse. De selectie is na de degradatie versterkt met enkele jeugdspelers en alle voetballers nemen de ervaring van het seizoen in de eerste klasse met zich mee. "Ik heb onze competitie-indeling gezien en ik kan niks zinnigs over onze kansen zeggen. We spelen onder meer tegen WSC (Waalwijk) en Emplina (Den Bosch). Die clubs ken ik totaal niet. Je weet halverwege de competitie pas echt waar je aan toe bent."

Blenckers verruilde Volharding jaren geleden voor HVCH. Hij vertrok naar Heesch om voor de prijzen te spelen. "We eindigden met Volharding altijd in de middenmoot. Ik was vanuit de jeugd gewend om voor het kampioenschap te voetballen." Uiteindelijk zou Blenckers slechts één seizoen bij HVCH spelen om vervolgens naar Rood Wit uit Groesbeek te vertrekken. "Achteraf had ik niet bij HVCH moeten vertrekken. Bij Rood Wit degradeerden en die vereniging was op een geen enkele manier te vergelijken met Volharding en HVCH. Dat zijn echte familieclubs. In Groesbeek was dat wel anders."

Na één seizoen bij Rood Wit keerde hij terug op het oude nest. Daar pakte Blenckers met Volharding in het seizoen 2015-2016 de titel in de tweede klasse. Na één seizoen in de eerste klasse keert de club uit Vierlingsbeek terug op dat niveau. Terugkijkend op het teleurstellende seizoen verwijt Blenckers Volharding niks. "We hebben in iedere wedstrijd geprobeerd om te voetballen en ons eigen spel te spelen. Daar ligt onze kracht en dat is ook het leukste om te doen. Ik vind het zelf verschrikkelijk om de hele wedstrijd met de hele ploeg voor de pot te hangen. Als we dat hadden gedaan, hadden we ook niet meer punten gehad vorig jaar denk ik."

Volharding opent het seizoen komende zaterdag om 18.00 uur tegen rivaal SSS'18 in Vierlingsbeek. "Dat zijn de speciale wedstrijden. Persoonlijk speel ik die derby's altijd liever als het seizoen al een paar wedstrijden oud is. Ik heb er in ieder geval weer weer zin in."

De voetballer denkt voorlopig dan ook nog niet aan stoppen bij het eerste elftal van Volharding. "Ik fietste een paar weken geleden samen met Jip (Versteegen, red) naar huis. Toen kwamen we voorbij de training van het derde elftal. Toen ik dat zag, dacht ik: dat wil ik voorlopig niet. Daar ben ik nog veel te fanatiek voor."