Frits Lucassen is ook komend seizoen weer een belangrijke pion bij de geel-zwarten.
Frits Lucassen is ook komend seizoen weer een belangrijke pion bij de geel-zwarten. Foto: Henk Willemssen

'SSS heeft ingeleverd'

OVERLOON | Frits Lucassen (29) begint alweer aan zijn achtste seizoen op sportpark De Raay. De in Leunen geboren en getogen voetballer voelt zich thuis in Overloon. Ondanks de recente degradatie naar de tweede klasse. "We kwamen kwalitatief in de breedte tekort. Alhoewel we hoopten langer in de eerste klasse te kunnen blijven. Maar helaas zat dat er niet in."

In 2014 degradeerde SSS'18 - toen als debutant – ook uit de eerste klasse. Het jaar erop keerden de Overloners door een sterke eindsprint via de nacompetitie weer terug. Met als sluitstuk de 1-4 zege bij Volharding voor 2500 toeschouwers. "We zijn nog nooit kampioen geworden in de tweede klasse. We hebben wel een elftal dat heel goed kan pieken in de nacompetitie. Zo hebben we ons vorig jaar ook gehandhaafd."

In het voorjaar van 2016 werd Frits Lucassen, samen met Koen Verlinden, benaderd door Venray. SSS'18 verkeerde in degradatiegevaar en beiden overwogen een overstap en gingen ook op gesprek. Toen de Overloners zich alsnog handhaafden, in de finale van de nacompetitie tegen Venlosche Boys, besloten ze te blijven. "Ik heb die overgang serieus overwogen. Het was nu of nooit meer. Nee, ik heb er geen spijt van dat ik niet naar Venray ben gegaan. SSS is een mooie club met een fijne spelersgroep."

Trainer Ales Jurcik nam na vier jaar afscheid. Zijn opvolger Ruud Vermeer is een goede bekende voor Frits Lucassen. Ze zijn allebei sportdocent aan het Raayland College in Venray. "Ruud is een ervaren trainer en ik heb vertrouwen in hem. Niet omdat we collega's zijn. Want dat kunnen we goed scheiden."

De vraag is of SSS'18 hetzelfde huzarenstukje kan uithalen door onmiddellijk na de degradatie weer te promoveren. Dat zou een mooi cadeau zijn bij de viering van het eeuwfeest van de club in 2018. Lucassen denkt dat dat er nu niet inzit. "We hebben de laatste jaren toch stiekem wat kwaliteit ingeleverd. Nu zijn Paul Janssen en Jesse Rommen weggevallen. Terwijl Teun van Bree vanwege zijn werk wellicht niet meer volledig voor het eerste elftal kan gaan. Dat zijn flinke aderlatingen. Er zijn geen versterkingen bijgekomen, alleen eigen jeugd. We moeten proberen een stabiele tweedeklasser te worden. Een plek bij de bovenste vijf vind ik een reëel doel."

Voordat hij de overstap naar Overloon maakte, voetbalde hij alleen nog in de zaal. Een jaar eerder was hij gestopt bij Leunen. Daarvoor speelde hij in de jeugdopleiding van VVV. Met zijn snelheid en goede techniek was hij een rasechte zaalvoetballer. "Toch bleef het veldvoetbal trekken. Ik werd toen benaderd door trainer John Thijssen. SSS voetbalde op een mooi niveau in de tweede klasse. Ik had wel zin om die stap te maken." In het begin combineerde hij het veldvoetbal nog met de zaal bij Lake Valley in Venray. Toen de klad in het zaalvoetbal kwam, bleef alleen het veld over. "Aan de ene kant wel jammer. Want in de zaal speelden we in de landelijke top. Maar beide combineren was ook te veel."

Bij SSS'18 kijkt hij terug op zeven mooie jaren met alle ups en downs. Ieder seizoen was er wel iets aparts te beleven op sportpark De Raay. Vijf keer speelden de geel-zwarten nacompetitie, waarvan eenmaal tegen degradatie en vier keer voor promotie. In de andere twee seizoenen volgde degradatie. De laatste drie nacompetities werden allemaal succesvol afgerond.

Trainer Ales Jurcik bleef, net als eerder John Thijssen, vier jaar aan de Overloonse club verbonden. Vorig seizoen klonk het geluid dat Jurcik, die inmiddels bij Wittenhorst aan de slag is, een jaar te lang gebleven zou zijn. "Ik vind drie jaar eigenlijk lang genoeg voor een trainer. Ongeacht wie het is. De onderlinge samenwerking moet goed blijven en je ziet na zo'n lange periode dat de chemie toch minder wordt." Over zijn eigen rol binnen het elftal is hij duidelijk. Het liefst speelt hij als aanvallende middenvelder, centraal op tien. Toch moet hij vaker als rechts- of linksbuiten aantreden. "Op die positie kan ik ook wel uit de voeten. Maar ik ben geen klassieke buitenspeler die de achterlijn haalt. Ik kom altijd naar de bal toe en dan speel je toch verkapt op tien."

Bijna een jaar woont hij nu in Venray, in de wijk Brabander dicht bij Overloon. Een terugkeer naar Leunen sluit hij niet uit. "Alhoewel ik geen binding meer heb met de club. Veel talentvolle spelers uit Leunen zitten nu bij Venray. Het zou leuk zijn om straks een keer met z'n allen weer terug te gaan naar Leunen. Maar ik weet niet of dat er nog ooit van komt…"