Na een lange afwezigheid keerde Ruud Keijzers terug in de Venrayse selectie.
Na een lange afwezigheid keerde Ruud Keijzers terug in de Venrayse selectie. Foto: Henk Willemssen

Comeback Ruud Keijzers

VENRAY | Ruud Keijzers is weer terug in de Venrayse selectie. Na een afwezigheid van acht jaar begint de 30-jarige verdediger aan zijn tweede voetballeven op sportpark De Wieën. Toen hij in 2009 stopte bij het eerste elftal van Venray was hij een van de jongste. Nu is hij de oudste en enige dertiger in het piepjonge keurkorps van trainer Stef Sijbers.

In de tussenliggende jaren voetbalde hij met zijn broers Joost, Bart en Stan en een stel vrienden in het derde elftal van Venray. Totdat een jaar geleden trainer Ivo van der Weerden hem vroeg of hij bij het tweede elftal wilde komen versterken. "Venray 2 had een smalle selectie en ik hoefde maar een keer in de week te trainen", vertelt Ruud Keijzers. Het team draaide stroef en degradeerde roemloos uit de reservehoofdklasse. "Het niveau was gewoon te laag. Er zaten jongens bij die nooit in selectieteams hadden gezeten. Het was lastig voetballen en ik kon er ook niet zo goed mijn draai vinden." Half februari krijg hij plotseling een telefoontje van Stef Sijbers. Of hij in de belangrijke uitwedstrijd tegen De Valk in het eerste elftal wilde opdraven. Venray kampte met drie geschorsten, onder wie Joy Koenen. Terwijl Frank Gielens, de andere centrumverdediger, geblesseerd was. Met Ruud Keijzers in het hart van de defensie won Venray in Valkenswaard het cruciale duel met 1-2. "Ik heb daarna nog zeven duels in het eerste gevoetbald. Dit seizoen wil ik er vol voor gaan en alle trainingen meedoen. Ik wil het niet meer half doen zoals vorig jaar. De concurrentie is inderdaad enorm. Maar ik denk dat ik fysiek, verdedigend en met m'n ervaring een streepje voor heb. En als het niet zo is, dan speel ik gewoon in het tweede elftal."

Ook dit jaar zijn er samenvattingen van de thuiswedstrijden van SV Venray te zien op Peel en Maas TV.

Elf jaar geleden was hij een van de weinige jeugdspelers die doorbrak in de Venrayse selectie. Hij kan zich zijn debuut nog goed herinneren. "Dat was thuis tegen Dijkse Boys op 3 december 2006. Het was op de verjaardag van mijn vader (oud-voorzitter Sjef, red.)." Daarna werd hij een vaste waarde in het keurkorps van trainer Jan Poels. In het kampioensjaar 2007/08 stond hij iedere wedstrijd in de basis. Ruud Keijzers is de enige speler van de huidige groep die met Venray 1 ooit kampioen is geworden. Na de titel in 2008 pakte hij nog een jaar in de hoofdklasse mee. En toen was het plotseling over. Medio 2009 stopte hij en ging recreatief voetballen. "Ik vond in die tijd ook andere dingen belangrijk. Zoals uitgaan, wintersport en weekeindjes weg. Bij de selectie had je toch veel verplichtingen. Daar wilde ik vanaf om meer vrijheid te krijgen en andere leuke dingen te kunnen doen." Als spits scoorde hij aan de lopende band in het derde elftal. "We hadden een sterk team en werden drie keer op rij kampioen. We klommen op van de derde klasse naar de hoofdklasse." Trainen deed hij niet meer en hij kwam in die periode ook enkele kilo's aan.

"Op een gegeven moment ging de knop weer om. Ik ging meer sporten. Hardlopen en fitness. Ik viel af en werd weer fitter. Daarbij kwam dat het derde elftal uit elkaar viel. Ik werd gevraagd voor Venray 5 maar dat zag ik niet zo zitten." Uiteindelijk is hij weer terug op het punt waar hij acht jaar geleden is gebleven. "Ja, ik had nu wellicht al meer dan tien jaar in het eerste kunnen voetballen. Maar het is anders gelopen. Nee, spijt heb ik er niet van. Ik heb bij Venray 3 ook een heel leuke tijd gehad."

Voor Ruud Keijzers is er veel veranderd bij Venray 1 sinds dat hij stopte. "In die tijd was er ook al veel concurrentie. Er werden veel spelers van buiten Venray gehaald. Dat is het grote verschil met nu. Het zijn nu vrijwel allemaal Venrayse jongens. Een grote groep komt rechtstreeks uit de jeugd. En ze kunnen allemaal heel goed voetballen. Dat merk ik wel bij het positiespel op de training. Ze hebben veel talent en als ze het ze het vertrouwen krijgen, kunnen ze heel ver komen."

Ruud Keijzers wil er als routinier zijn steentje aan bijdragen. Samen met Angelo van Mil en Robert Willemse, die allebei 28 jaar zijn. Zijn eerste ervaringen na zijn rentree waren heel positief. "Het verraste mij ook dat ik vorig seizoen na zo'n lange afwezigheid weer zo makkelijk meekon. Het was in het begin ook spannend voor mij. Maar als je het verdedigend goed neerzet, en je schakelt de spits van de tegenstander uit, dan loopt het verder wel. We hebben snelle spitsen en kunnen op het middenveld goed in balbezit spelen. Ik verwacht dat we dit seizoen bij de bovenste vijf gaan meedraaien."