Herstelhotel wint hersteleuroprijs

Venray | Herstelhotel Weert, een gezamenlijk initiatief van het Zelfregiecentrum Weert en Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg in Venray, heeft de VGZ-hersteleuroprijs ter waarde van 25.000 euro gewonnen.

Het Herstelhotel wordt gerund door ervaringsdeskundigen en vrijwilligers en is er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Hulpverleners vanuit de GGZ zijn er wanneer nodig. Soms hebben mensen het even nodig tot rust te komen. Een paar dagen elders verblijven en hulp ontvangen waardoor alledaagse levensvragen niet uitmonden in een crisis en opname binnen een psychiatrische afdeling. Voor de derde keer reiken zorgverzekeraar VGZ en Mind LP de Hersteleuro uit aan vier initiatieven die het herstel van patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg bespoedigen.

Dit zijn initiatieven op het gebied van ervaringsdeskundigheid en herstelondersteuning die vaak niet in aanmerking komen voor financiering vanuit een van de reguliere financieringsbronnen. Uit een flink aantal aanmeldingen nomineerde de jury acht initiatieven en koos uiteindelijk vier organisaties die positief bijdragen aan het op de kaart zetten van herstel en herstelondersteunende zorg in de GGZ.

Joze Moonen van het Herstelhotel: "Het Herstelhotel is een idee dat al jaren leefde en eind vorig jaar realiteit werd. We hebben een positieve, huiselijke plek gecreëerd waar 'samen' de boventoon voert. Mensen kunnen bij ons tot rust komen zodat een crisis of opname in een kliniek niet meer nodig hoeft te zijn. De reacties die we krijgen van onze gasten zeggen alles. Bijvoorbeeld Resi, die een week bij ons verbleef. Zij noemde het Herstelhotel een geschenk uit de hemel, omdat er betrokkenheid, rust, warmte, respect en een luisterend oor is. Voor het eerst sinds lange tijd had zij geen suïcidale gedachten meer. Samen hebben we een opname, wat heel traumatisch kan zijn, voorkomen."

De start van het Herstelhotel en de inzet van ervaringsdeskundigen passen in de landelijke trend van het afbouwen van bedden in GGZ-instellingen en het opbouwen van meer hulp en ondersteuning in de leefomgeving van mensen. Het Zelfregiecentrum Weert/Venlo en Vincent van Gogh realiseren dit door meer en betere mogelijkheden te bieden op het gebied van zorg in de leefomgeving van mensen en het opbouwen van een netwerk en betekenisvolle activiteiten.


Open Coffee Met

Venray | Welke momenten en kanalen zijn cruciaal voor een bedrijf om zichzelf te laten zien of horen? Hoe anticipeert de ondernemer het best op deze momenten en waar liggen zijn kansen? Niek Geurts en Berton van Rens van MarketingMakkers uit Horst brengen informatie over Customer Journey Mapping tijdens de volgende editie van Open Coffee Met...Horst-Venray op dinsdag 19 september van 8.30 tot 11.00 uur in het Parkhotel in Horst.

Niek: "Met Customer Journey Mapping ga je nadenken over de beleving van jouw klanten. En daar waar nodig verbeteren over alle beschikbare off- en online kanalen en tijdens alle contactmomenten. Je brengt de reis van je klant in kaart. Alle klantbehoeftes worden vastgelegd aan de hand van zes stappen: kennismaking en trigger, oriëntatie, aankoopbeslissing, levering en gebruik, service en nieuwe aankoop en aanbeveling." Ed Reijnders, namens de organisatie: "Customer Journey Mapping is een begrip in de marketing, maar ik merk dat niet iedere ondernemer het kent. Ik ben daarom blij dat Niek en Berton ons tijdens een interactieve sessie mee op reis nemen. Zij kijken vanuit het perspectief van de klant naar de producten, diensten, service en kanalen van de ondernemer." Niek: "We merken dat het belangrijk is om te kijken naar welke kanalen ondernemers inzetten. Zij zien vaak door de bomen het bos niet meer. Vaak nemen ze ad hoc actie door iets te doen wat hen het makkelijkst lijkt. Onze insteek is om te kijken of die acties echt nodig zijn en of het goed gebeurt. Wordt het op elkaar afgestemd of nog belangrijker: waar is de klant mee bezig? Het doel van Customer Journey Mapping is meer dan alleen keiharde verkoop, het gaat ook over het klantcontact of de service."


Venray gaat optreden tegen woonoverlast

Venray | Venray gaat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen om in te kunnen grijpen bij woonoverlast. De sancties kunnen variëren van geldboetes tot een tijdelijke woningafsluiting.

Per 1 juli 2017 treedt de Wet aanpak woonoverlast in werking. Die wet maakt het mogelijk dat de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid toekent om bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast gedragsaanwijzingen op te leggen aan de overlastgever. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten staat daar positief tegenover. Gemeenten worstelen al lang met het weerbarstige probleem van woonoverlast. Venray is een van de eerste gemeenten in Nederland die de APV gaat aanpassen om maatregelen te nemen tegen inwoners die overlast veroorzaken en is daarmee een van de pilotgemeenten.

"Het instrument voorziet in een behoefte", aldus burgemeester Hans Gilissen over de aanpassing van de APV. "Het gaat om vooral om conflicten als burenruzies en overlast. Mensen die na tien uur 's avonds geluidsoverlast veroorzaken, oude fietsen die op eigen terrein of de openbare weg liggen en andere vormen van woonoverlast."

Burgemeesters krijgen in het kader van de aanpassing van de APV de mogelijkheid om handelend op te treden. Gilissen: "De straffen kunnen variëren van een geldboete tot een tijdelijk woningafsluiting van bijvoorbeeld drie maanden. Het is een nieuw instrument waarmee we nog geen enkele ervaring hebben. We zullen dan ook met de uiterste zorgvuldigheid dienen te handelen. Woonoverlast is landelijk, maar ook in Venray zeker een punt van aandacht." De gemeenteraad van Venray dient de aanpassing van de APV nog goed te keuren.