Delirooj in De Bleek.
Delirooj in De Bleek. Foto: Rikus ten Brücke

'Winkelen in toekomst'

Venray | Het idee van een shop-in-shop is niet nieuw. Jaren geleden waren er al uitbaters van onder andere benzinestations die besloten gedeelten van hun shop onder te verhuren aan collega-ondernemers om verkoop van andere dan benzinestation gerelateerde producten mogelijk te maken in hun shop.

Door Evelien van der Zwaan

Een greep uit de goederen die sindsdien bij benzinepompen worden verkocht: bloemen, belegde broodjes, boeken of reisspullen. In Venray heeft dit fenomeen nu ook zijn intrede gedaan in het centrum met winkelpanden als Deli Rooy, Complot en 1dr8. Met de opkomst van het online shoppen is het tegenwoordig steeds moeilijker een winkelpand te verhuren aan een kleine zelfstandige ondernemer.

Daarnaast hebben ook de grote ketens moeite het hoofd boven water te houden door de opkomst van online verkoop. Hun aanbod is echter dusdanig groot dat zij fysieke en online producten deels kunnen scheiden.

Het concept van een shop-in-shop maakt het gemakkelijker voor de kleine ondernemer. Door de verhuur van een gedeelte van het pand, bijvoorbeeld een vloer of wand gedeelte, een plank, tafel of volledige kast wordt de huur van het pand gedragen door een zelfstandige ondernemer samen met alle onderhuurders in het pand. Daardoor is het als onderhuurder mogelijk om slechts voor een bepaalde tijdsperiode een gedeelte te huren. Bijvoorbeeld als iemand alleen seizoensgebonden artikelen heeft.

Het is dus eigenlijk een concept van 'Jan komt en Piet gaat'. Daarbij is het voor het winkelend publiek ook interessant om een shop in shop binnen te gaan vanwege het diverse aanbod dat zij tegen komen.

Te denken valt aan de verkoop van lp's, cd's, keramiek, etenswaren, babyspullen, kleding, schoenen, huisdecoratie, snoepgoed, dranken en sieraden. Het aanbod is oneindig en voor eigenaren van webshops is dit concept eveneens aantrekkelijk.

Door een gedeelte van het pand onder te huren, kunnen zij hun producten ook fysiek verkopen, hun webshop promoten en hun product dichter bij de klant brengen.Naast het samen dragen van de huur betalen de onderhuurders soms een kleine provisie aan de hoofdhuurder of werken als aanvulling op de schap huur enkele uren per week mee in de winkel. Dit om er samen voor te zorgen dat de shop-in-shop kan blijven bestaan.

Voor de grote ketens hoeven mensen bijna niet meer naar een andere stad te gaan, omdat ze bijna overal wel te vinden zijn. Bij een aantal shop-in-shoppanden zitten vaste zelfstandige ondernemers, waardoor het aanbod aan producten of service dus hetzelfde blijft. Samen dragen zij de lasten van de huur waardoor het voor hen alweer een stuk gemakkelijker is om te ondernemen.

In de toekomst zal de huidige vorm van winkelen wellicht niet meer kunnen bestaan omdat kleine zelfstandige ondernemers niet 24/7 geopend kunnen zijn. Online is dit wel mogelijk. Het is zelfs mogelijk dat er in de nabije toekomst een shop in shop ontstaat van een groenteboer, een slager en een bakker. En waarom ook niet, Handig toch?