Geen korven in Venray

Venray | Er komen geen permanente korven voor blad- of tuinafval in Venray. Het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft dat deze week besloten. "De investering en kosten wegen niet op tegen de voordelen. Uit de enquĂȘte van afvalinzameling, gehouden onder de burgers, blijkt bovendien dat de behoefte aan korven onder de inwoners van Venray laag is", zegt wethouder Ike Busser.

Door Henk Lammen

Op voorspraak van de gemeenteraad was het college opgedragen om bladkorven mee te nemen in de evaluatie van het afvalbeleid. De conclusies van die evaluatie zijn dat het invoeren maar een kleine bijdrage levert aan het doel van het afvalbeleid om restafval te verminderen, dat de behoefte onder inwoners niet groot is en dat de kosten voor het invoeren hoog zijn. Om die redenen stellen b en w voor om niet over te gaan tot het plaatsen van korven voor bladafval of tuinafval. Busser: "Bladkorven of tuinkorven zorgen niet of nauwelijks voor minder restafval."

Uit sorteeranalyses van de afgelopen jaren blijkt dat van het weggegooide restafval nog zo'n 10% tuinafval en 37% groente- en fruitafval en etensresten is. Vooral het beter scheiden van groente- en fruitafval en etensresten zou dus zorgen voor minder restafval. Het invoeren van korven voor particulier tuinafval levert maar een kleine bijdrage aan het doel van het afvalbeleid om restafval te verminderen. Bewoners gooien namelijk (bijna) geen bladafval in de grijze bak. Er is ook weinig behoefte onder inwoners aan bladkorven of tuinkorven. Over de huidige inzameling van gft zijn bewoners zeer tevreden en slechts 3% van de respondenten deed een suggestie over bladkorven en/of tuinkorven.

Het grootste struikelblok vormt de hoge kosten voor het invoeren van korven voor blad- en tuinafval. Tot en met 2008 stonden er in de herfstperiode bladkorven voor blad van gemeentelijke bomen. De kosten hiervoor bestonden uit een eenmalige investering voor de aanschaf van enkele honderden tijdelijke bladkorven, Met de plaatsing van 1200 permanente korven in Venray zou een bedrag gemoeid van 1,2 miljoen euro zijn. De ledigingskosten zouden jaarlijks nog een 350.000 euro bedragen. Daarnaast is er dagelijks toezicht en handhaving nodig om te voorkomen dat er verkeerd afval in de tuinkorven terecht komt. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de mate van vervuiling.