Nieuwe gebouw waterschap open

Roermond | Het nieuwe gebouw van Waterschap Limburg is vorige week feestelijk geopend door gouverneur Theo Bovens, burgemeester Rianne Donders en dijkgraaf Patrick van der Broeck. De nieuwe locatie van Waterschap Limburg bevindt zich in Roermond. Hiervoor is gekozen vanwege van de centrale ligging van Roermond in de provincie en de uitstekende verbindingsmogelijkheden.

Waterschap Limburg is gevestigd in hetzelfde pand als dochterorganisatie Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Daarmee zit Waterschap Limburg, dat sinds 1 januari 2017 is ontstaan uit de fusie van de Waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas, op één kantoorlocatie. De kantoren van Sittard en Blerick zijn gesloten en staan te koop. Het nieuwe gebouw is gericht op activiteitengericht werken, ook wel het nieuwe werken' genoemd en zorgt ervoor dat de 310 'waterschappers' op een adequate manier hun werk kunnen doen. Bij de verbouwing is er rekening gehouden met het milieu; zo zijn alle installaties verduurzaamd, zijn er zonnepanelen, triple beglazing en led-verlichting aangebracht. Op die manier is het gebouw energiezuiniger en duurzaam gemaakt voor de toekomst.

Dijkgraaf Patrick van der Broeck is verheugd dat de medewerkers nu ook fysiek bij elkaar zitten "We pakken hiermee door om nog efficiënter te kunnen werken aan een veilige Limburgse wateromgeving", zegt de Oirlonaar.


Scholenactie Jantje Beton

Venray | Van 13 tot en met 27 september komen ruim 45.000 kinderen van circa 450 basisscholen in Nederland in actie voor buitenspelen tijdens de jaarlijkse Jantje Beton Loterij. Leerlingen van deelnemende scholen verkopen loten voor hun eigen school.

Met de helft van de opbrengst kan de school het schoolplein opnieuw inrichten of (buitenspeel)materialen aanschaffen. De andere helft van de opbrengst gaat naar projecten van Jantje Beton. Leerlingen van deelnemende scholen verkopen loten. Iedereen die een lot koopt, steunt spelen en bewegen tijdens en na schooltijd. En dat is goed voor een gezonde ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Helaas speelt 1 op de 5 kinderen niet of slechts een keer per week vrij buiten. En 80 procent van de kinderen in Nederland beweegt onvoldoende. Tijdens het spelen ontwikkelt het kinderbrein door alle uitdagingen die hierbij komen kijken. En daar hebben kinderen hun leven lang profijt van. In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst buitenspeelmaterialen aangeschaft, speeltoestellen op kunnen knappen en extra voorzieningen op het plein aangebracht. Ook in de gemeente Venray doen enkele scholen mee aan de actie.


Goesting Craft Beer Festival

Venray | Komend weekend staat het Henseniusplein in Venray met de eerste editie van het Goesting Craft Beer Festival volledig in het teken van speciaal bier.

Op zaterdag 16 en zondag 17 september nemen twintig brouwerijen plaats op het plein voor Proeflokaal Goesting en laten de nieuwsgierigen proeven van de mooie bieren. Hierbij komen niet alleen de geijkte bekende bieren voorbij. De brouwerijen voelen zich uitgedaagd door de toenemende interesse in speciaal bieren en willen ook de bezoekers uitdagen tot het ontdekken van nieuwe smaken. Denk hierbij aan speciale edities van bieren, mooie gerijpte bieren en eenmalige uitgaven. Al met al een unieke mogelijkheid om een kleine 100 bieren te proeven.

De brouwerijen die dit jaar deelnemen aan het Goesting Craft Beer Festival komen niet alleen uit Nederland. Met Pohjala uit Estland, Lagunitas en Oskar Blues uit Amerika en diverse brouwerijen uit België heeft het speciaal bierfestival een zeer internationaal karakter. Natuurlijk is Nederland ook vertegenwoordigd op het festival met onder andere Van Moll uit Eindhoven, Mannenpap en Oersoep uit Nijmegen, De Leckere uit Utrecht en de Trappisten van La Trappe uit Berkel-Enschot.

Venray wordt vertegenwoordigd door Brouwerij de Grieze uit Lull. Joop en Jo van Brouwerij De Grieze maken van de gelegenheid gebruik om hun eerste groot gebrouwen versie van het Lull's Blond te lanceren. Hiermee neemt de microbrouwer een hele grote stap voorwaarts in het neerzetten van het merk en de mooie bieren. De bieren van De Grieze zijn al langer op fles verkrijgbaar bij Goesting maar binnenkort dus ook van de tap.

Het bierfestival draait niet alleen om het gerstenat. Ook qua eten wordt er aan de bezoekers gedacht. De bezoekers van het bierfestival kunnen op vijf verschillende plekken op het festivalterrein terecht om te genieten van heerlijke hapjes van Natuurlijk Juuls en de Tapasproeverij, pizza's en flammküchen van Harry Kookt, loempia's of een van de meest bekende happen van Venray, de Turkse pizza met dürum van Bülent. Meteen een goede gelegenheid om een bodem te leggen voor het vervolg van de ontdekkingstocht langs brouwerijen.

Op zaterdag wordt de muzikale omlijsting verzorgd door Power to the Pipo, een formatie waarbij stilstaan geen optie meer is. Vanuit hun caravan vol funky beats zullen zij het plein doen dansen. Zondag wordt de het programma verzorgd door een nieuw Venrays initiatief: Kitsch. Kitsch heeft als doel volgend jaar een nieuw festival in Venray te lanceren en maakt van het Craft Beer Festival gebruik om een eerste keer in de picture te staan. Dat doen ze dan ook meteen goed, met Cynbel, Money & The Man en All the King's Daughters wordt er een veelbelovend programma naar Venray gehaald.

Het festival op het Henseniusplein is gratis toegankelijk om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Bezoekers kunnen een proefglaasje kopen en met consumptiebonnen bij de verschillende stands genieten van de bieren. Zaterdag is het festival open van 12.00 tot 22.00 uur. Op zondag gaan de poorten om 12.00 uur open en valt het doek van deze editie om 20.00 uur.