Goede resultaten afvalinzameling

Venray | De gemeente Venray blikt terug op goede resultaten van de inzameling van afval en grondstoffen. De inwoners van Venray zijn behoorlijk tevreden en de doelen voor kosten en dienstverlening zijn behaald. Wel verdwijnt er nog teveel afval in de grijze bak.

Door Henk Lammen

Ike Busser is daarom een tevreden wethouder: "We hebben veel doelstellingen gehaald, de mensen zijn tevreden over de kwaliteit van onze dienstverlening en de kosten vallen fors lager uit." In mei van dit jaar is de mening gevraagd van 790 inwoners over de afvalinzameling. Hieruit blijkt dat de tevredenheid hoog is. De afvalinzameling is met een 7,7 beoordeeld en het milieustation met een 7,6. In het beleidsplan 2013-2025 voor de inzameling van afval en grondstoffen was afgesproken om tussentijds te onderzoeken in hoeverre de doelen zijn bereikt. De doelen voor kosten en dienstverlening zijn gehaald. De afvalstoffenheffing was bijvoorbeeld in 2016 veel lager dan in 2012. "De lasten zijn voor eenpersoonshuishoudens minimaal gestegen en in het geval van een meerpersoonshuishouden zelfs gedaald. Landelijk gezien doet Venray het prima", aldus Busser. Ook het niveau waarop de afvalvoorzieningen worden beheerd, is verbeterd. Zo zijn extra ondergrondse containers voor grondstoffen op een aantal locaties geplaatst, wordt het onderhoud planmatig uitgevoerd en is het legen beter afgestemd op het afvalaanbod per locatie. Sinds september 2015 wordt het restafval en gft uit minicontainers gelijktijdig opgehaald met dezelfde wagen. Deze nieuwe werkwijze scheelt één hele route per twee weken. De tussentijdse resultaten zijn dus goed. Er is ook een flinke sprong vooruit gemaakt om de ambitie om niet meer dan 100 kilogram per persoon aan gemengd restafval te produceren te bereiken. In 2012 gooiden inwoners gemiddeld nog 136 kilogram afval per persoon in de grijze bak. Dat was in 2015 nog slechts 110 kilogram. Als alle grondstoffen goed gescheiden zouden worden, dan zou er nog maar zo'n 10 tot 15 kilogram afval per Venraynaar in de grijze bak hoeven. Vooral het groente-, fruit en tuinafval (en dan met name de etensresten) kan nog veel beter apart worden gehouden. Burgemeester en Wethouders hebben de tussentijdse evaluatie deze week goedgekeurd. De gemeenteraad bespreekt de evaluatie in het najaar. In de loop van 2018 volgen verbetervoorstellen. "De nieuwe gemeenteraad gaat vervolgens deze voorstellen vertalen naar nieuw beleid. Het is duidelijk dat ondanks de goede resultaten er nog veel te winnen is bij het scheiden van afval", neemt Busser alvast een voorschot op de verkiezingen in maart 2018 als Venray een nieuwe gemeenteraad gaat kiezen.


Faunabeheerplan Limburgse bever

Venray | De bever is terug in de waterrijke gebieden van Limburg. Er is sprake van een gezonde en groeiende populatie. In de natuur is de bever van ecologische waarde, maar het dier kan ook zorgen voor schade en overlast. Om de bevers een geschikte leefomgeving te bieden en de schade te beperken, is een nieuw Faunabeheerplan Bever 2017-2020 opgesteld door de Faunabeheereenheid Limburg.

Medio vorige eeuw was de bever in Limburg uitgestorven. Na een terugkeer eind jaren negentig zijn er tussen 2001 en 2004 bevers uitgezet. Inmiddels wordt het aantal Limburgse bevers geschat op 625. De populatie groeit nog steeds. De verwachting is dat de schade en hinder van de bevers door die groei ook verergert. Om dat te voorkomen, is het Faunabeheerplan Bever opgestart.

Bevers vervullen een belangrijke ecologische rol langs de oevers van de Maas en haar zijbeken. Buiten de natuurgebieden is de kans op schade en overlast groter. De afgelopen jaren hebben bevers schade aangericht door het graven aan dijken, oevers en gemalen, door ondergraving van fiets-, schouw- en wandelpaden en door vraatschade aan bomen en gewassen. Het grootste probleem is dammenbouw in stromende wateren waardoor kwetsbare natuur en landbouwgrond onder water komt te staan als niet wordt ingegrepen.

De schade zorgt voor een enorme kostenpost. In 2016 werd ongeveer 600.000 euro uitgegeven aan het herstellen en voorkomen van schade. Bevers zijn beschermd en er mag alleen worden ingegrepen met ontheffing op basis van een goedgekeurd faunabeheerplan of gedragscode. In het nieuwe plan zijn kansrijke bevergebieden aangewezen. De kansrijke gebieden bestaan voor het grootste gedeelte uit wateren. Dit zijn onder meer de Maasduinen, Leudal, Roerdal, Swalmdal, Grensmaas, Maas en de Geul. Bij (dreigende) schade mag met een ontheffing beperkt worden ingegrepen.

Buiten de kansrijke leefgebieden mogen betrokken instanties, zoals Waterschap Limburg, met een ontheffing maatregelen treffen om bij (dreigende) schade, als uiterste maatregel de bever te verwijderen. Indien er mogelijkheden zijn om de bevers in voor hen geschikte natuurgebieden weer los te laten dan heeft dat altijd de voorkeur. Pas als dit in alle redelijkheid niet mogelijk is, dan wordt er, als uiterste maatregel, gekozen voor het doden van de bever. De komende jaren wordt uitvoering gegeven aan het Faunabeheerplan Bever.


300 miljonairs in gemeente

Venray | De gemeente Venray telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 300 miljonairshuishoudens. Dat komt neer op 1,7 procent van alle huishoudens in de gemeente.

Het CBS baseerde het onderzoek op basis van cijfers van 1 januari 2015. Op dat moment telde 106.000 huishoudens met een vermogen boven de één miljoen euro. De waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld zijn niet meegenomen door het CBS in de berekeningen. Wel werd afgelopen dinsdag duidelijk dat de meeste werkzame miljonairs actief zijn in de landbouw, handel, financiële- en zakelijke dienstverlening.

Negentien procent van de miljonairs is werkzaam in de landbouw. De omliggende gemeentes laten soortgelijke cijfers zien: Horst aan de Maas (300), Deurne (300) en Gemert-Bakel (300). Boxmeer (200) en Sint Anthonis (200) tellen daarentegen minder miljonairshuishoudens.