Joost en Rianne Hanssen:
Joost en Rianne Hanssen: "Uniek dat wij beiden president zijn van een Lionsclub." Foto: Rikus ten Brücke

"Hier zijn we trots op"

Venray | Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Lions Club International werd opgericht. In Venray is Joost Hanssen president van de mannelijke Lionsclub, zijn vrouw Rianne is president van de vrouwelijke club Lionsclub Venray Peelparel.

Door Evelien van der Zwaan

Honderd jaar geleden werd de Lions Club opgericht door Melvin Jones in Chicago (Amerika). Het idee van deze club en het motto is nog steeds We serve. Een Lions Club is een charitatieve club waarvan de leden op vriendschappelijke en vrijwillige basis samenwerken en initiatieven ontplooien voor een betere samenleving. Wereldwijd telt de organisatie bijna 1,35 miljoen leden, waarmee ze 's werelds grootste serviceorganisatie is.

"Het is uniek dat wij beiden tegelijkertijd president zijn van een Lionsclub", zegt Joost Hanssen. Normaal gesproken hebben de mannen- en vrouwenclub van de Lions ieder hun eigen activiteiten voor de samenleving, maar dit jaar, in het kader van het 100-jarig bestaan, hebben zij besloten hun krachten te bundelen en een mooie gezamenlijke activiteit te organiseren. En wel op zondag 17 september in Schouwburg Venray.

De activiteit is in samenwerking met de ouderenorganisaties in de gemeente Venray en alleen voor een genodigde groep zelfstandig wonende ouderen. Er wordt naar verwachting een gezellige middag, verzorgd met een rondleiding en een optreden van Henk Deters en Anita Bijvoet met Arno Gommans.

Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen de genodigden ook een praatje met elkaar maken. De twee Venrayse Lionsclub hebben ieder jaar een gezamenlijke activiteit: de Vredesposterwedstrijd die wereldwijd wordt gehouden voor kinderen tussen elf en dertien
jaar.

Ze maken een tekening over hun gevoel van vrede, de mooiste wereldwijd wordt dan de poster van dat jaar. De mannelijke Lions verkopen jaarlijks stroopwafels op de Grote Markt, verkopen asperges op verschillende plaatsen in Nederland en halen taxussnoeisel op in Venray.

"Met de opbrengst daarvan organiseren wij een kerstdiner voor alleenstaande ouderen. Daarnaast steunen wij ook lokale en nationale projecten voor een betere samenleving, zoals een jaarlijks verzorgde vakantie voor kinderen met spierdystrofie", legt Joost Hanssen uit.

De doelstelling van Lionsclub Venray Peelparel is om een bijdrage te leveren aan projecten die met name vrouwen en/of kinderen ondersteunen in de regio Venray en de rest van Nederland. LCV Peelparel houdt iedere twee jaar een Ladies Night in de schouwburg.

Daarnaast organiseert zij met Rotaryclub Venray een tweejaarlijkse beroepenvoorlichtingsavond in samenwerking met het Raayland College. Het gedachtegoed van de Lions stichter Melvin Jones om wereldwijd middels het thema We serve oplossingen voor maatschappelijke problemen te realiseren, wordt ook in Venray gebezigd, middels de twee Lionsclubs. "Hier zijn we enorm trots op", besluit het Venrayse echtpaar Hanssen in
koor.