Het bestuur, kernteam en alle vrijwilligers van GlaswebVenray vieren de start van het glasvezelnetwerk.
Het bestuur, kernteam en alle vrijwilligers van GlaswebVenray vieren de start van het glasvezelnetwerk. Foto: Glasweb Venray

Glasweb kan nu echt van start

OIRLO | Het heeft lang geduurd en er moesten veel tegenslagen worden overwonnen, maar nu is het eindelijk zover. De schop gaat op maandag 11 december in Ysselsteyn de grond in voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in de Venrayse dorpen. Als de winterperiode geen roet in het eten gooit, kan in april 2018 de allereerste woning in Ysselsteyn worden aangesloten.

Door Henk Willemssen

Dat werd maandagavond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de feesttent van Electro Gommans in Oirlo. GlaswebVenray richt zich in eerste instantie alleen op de dertien Venrayse kerkdorpen plus Holthees, dat onder de gemeente Boxmeer valt. De wijken van Venray zijn de tweede fase, tenminste als er genoeg belangstelling voor is. Dat is momenteel nog niet het geval. Er zijn te weinig aanmeldingen om een glasvezelnetwerk in de kern Venray economisch rendabel te maken. Dat geldt ook nog voor de dorpen Blitterswijck, Oostrum en Wanssum. Dit trio bleef achter bij de andere tien dorpen die wel de vereiste limiet haalden. Projectleider Anita Emonts van GlaswebVenray meldde dat de klantenwerving vanaf 26 september opnieuw wordt opgestart. "Voor Blitterswijck hebben we binnen de bebouwde kom nog slechts negen aansluitingen nodig. Dat moet lukken", zei Emonts. In Oostrum en Wanssum ligt, met respectievelijk 43 en 66 te weinig klanten, een grotere uitdaging. "Dit zijn grotere dorpen. We verwachten dat ook deze twee groen gaan kleuren." Vooralsnog zijn alle dertien dorpen meegenomen in de eerste fase.

Er komen zes poplocaties, dit zijn hoofdverdeelstations van 3 bij 2,5 meter. Ze komen te staan in Ysselsteyn, Merselo, Leunen en Oirlo. De plekken van de andere twee poplocaties zijn nog niet bekend, omdat eerst de dorpen in de oosthoek van de gemeente genoeg aansluitingen moeten hebben.

Na Ysselsteyn zijn Merselo en Vredepeel aan de beurt. De graafwerkzaamheden starten hier in het komende voorjaar. De verwachting is dat in het derde kwartaal van 2018 de eerste inwoners van Merselo en Vredepeel over glasvezel beschikken. Het derde project, de cluster Leunen-Veulen-Heide, gaat in het tweede kwartaal van start. Eind 2018 zijn de eerste huisaansluitingen gepland. Na de zomer verlegt het werkterrein zich naar Castenray en Oirlo. Ook hier zullen eind volgend jaar de eerste huishoudens op het glasvezelnetwerk zijn aangesloten.

Van de zes dorpen aan de oostkant kunnen Geijsteren, Holthees en Smakt alvast bediend worden. Als over een jaar ook Blitterswijck, Oostrum en Wanssum over voldoende aanmeldingen beschikken, dan kan in al deze dorpen nog voor de jaarwisseling de schop de grond in. De eerste huisaansluitingen staan gepland in het eerste kwartaal van 2019. "Ons geduld is lang op de proef gesteld. Maar nu gaat de trein dan echt rijden", zei voorzitter Martin Houben van de coƶperatie, die straks wordt omgevormd tot een toezichthoudende ledenraad.