Afbeelding
Foto:

Merselo: Open Monumentendag

Merselo | Het was een gezellige drukte in Merselo afgelopen zondag. In de ochtend trokken boeren, burgers en buitenlui naar Molen Nooitgedacht om aanwezig te zijn bij de officiƫle opening van Open Monumentendag 2017.

Daar aangekomen werd men verwelkomd door draaiorgel muziek en het koor De Liedertafel. Bouwhistorisch adviseur Jan Timmers uit Gemert vertelde hoe je door goed te kijken naar een aantal uiterlijke kenmerken van een boerderij kon afleiden in welke tijd deze gebouwd zou moeten zijn. Eikenhouten ankergebinten, werden samen met de bijbehorende schoren zorgvuldig genummerd en gingen honderden jaren mee.

Na verval van een oude boerderij, konden ze als een 'simpel bouwpakket' moeiteloos worden hergebruikt. Vervolgens sprak wethouder Martijn van der Putten, verantwoordelijk voor monumentenbeleid, de aanwezigen toe. Hij liet weten dankbaar te zijn voor de manier waarop monumenteigenaren er voor zorgden hun bijzondere pand in stand te houden. De openingshandeling bestond uit het op volgorde van oudste vermelding ophangen van foto's van de Merselose monumenten.

Hij werd daarbij geassisteerd door burgemeester Hans Gilissen en wethouder Jan Loonen. Later in de middag, werden de boerderijen Stiene Plats, De Kamp en Martiene Plats met Jan Timmers als gids bezocht en konden de houten constructies op locatie bekeken worden. Er was grote belangstelling voor deze excursies.

Jan Manders liep met zijn kudde een eindje mee en ook de schapen toonden grote interesse in de tentoonstelling van de Imkersvereniging Venray. In de St. Jan de Doper Kerk waren de mensen van Heemkunde Stichting 't Raokeliezer aanwezig met een presentatie en zij verzorgden rondleidingen. Het rijtuig van Jaap Hendriks heeft zondag alleen stil gestaan om passagiers in en uit te laten stappen. Rondom de honderdvijftig jarige molen bleef het de hele dag een komen en gaan van bezoekers. Bij de kinderspelen was het koe-melken veruit het meest populair. Maar ook de wolspinster Gerri Vollenberg, de Venrayse les in het klasje van meester Frits Linssen en de informatiestandjes van Schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan, Kruisen en Kapellen en de Stichting Loobeek die extra aandacht vroeg voor het project Volmolen, werden goed bezocht. Dit project is genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2017, een publieksprijs met een mooi geldbedrag als hoofdprijs.

Een stem uitbrengen op het project Volmolen kan via www.molens.nl/volmolen.

Foto: Wiel Poels.