Nieuwe kabelverbinding

Venray | Het hoogspanningsstation in Boxmeer raakt in de knel door het toenemende gebruik van elektriciteit. Daarom wordt er een nieuwe ondergrondse kabelverbinding aangelegd tussen de transformatoren van Boxmeer en Haps.

TenneT, de landelijke netbeheerder van het elektriciteitsnet, gaat nog in overleg met grondeigenaren in het gebied. Het voorkeurstracé loopt vlak langs de snelweg A73. De nieuwe ondergrondse 150 kV-kabelverbinding bestaat uit zes kabels die op een diepte van 1,80 meter worden gelegd onder een afdekplaat. De werkzaamheden starten in de loop van 2019 en duren een jaar. Eerst moet nog de procedure voor het bestemmingsplan worden doorlopen. Daarnaast wordt ook de bovengrondse 150 kV-verbinding tussen Haps en Venray verbeterd.

TenneT moet het net versterken en uitbreiden om aan de toenemende vraag aan elektriciteit te kunnen voldoen. Het regionale 150 kV-net van Brabant en Limburg is met het landelijke 380 kV-net verbonden. Op dinsdag 12 september om 19.00 uur organiseert TenneT een informatiebijeenkomst in De Witte Brug in Boxmeer.


Ingezonden

De Melkfabriek-2

Ik wil graag reageren op enkele punten in artikelen en ingezonden brieven. Hier lijkt het erop of men opkomt voor de arbeidsmigrant. Met reacties als te kleine appartementen te hoge huur ze worden uitgebuit. De appartementen zijn 85.2m2 dit is 14.2m2 p.p., de landelijke norm is 12m2. De huur € 1950- p.m. voor zes personen is € 325.- p.p. Hier gaat af € 210 toeristenbelasting (gemeente drijft de prijs op), tevens zit hierin € 117.- btw, energie, verzekering, inrichting appartementen, recreatieruimte, portiers, gemeentelijke belastingen etc. Daarbij komt het beschikbaar houden van noodplekken voor o.a. handhaving i.v.m. illegale huisvesting en uitbuiting. De huurpenning mag maximaal € 391.- zijn van het brutominimumloon (als belastingbetaler betalen we mee reageer daarop). De arbeidsmigrant betaalt in de melkfabriek € 325.- bruto dit is € 260.- netto. Hoezo uitbuiting? Deze normen zijn landelijke afspraken tussen de sociale partners (werkgevers /Vakbonden), overheden en belangenorganisaties (o.a. arbeidsmigranten). Ook zijn de meeste normen verwerkt in gemeentelijk beleid. Ook Wonen-Limburg huisvest vier tot vijf mensen op 60m2, voorrond € 600.- kale huur. Onze studerende kinderen zitten op kleinere kamers en betalen veel meer. Vreemd dat men hier niet voor opkomt. De andere kant, de website Burger van Venray. Zou mijn gelijk kunnen halen bij de laatste stelling, zie je wel 57% van de 168 mensen is het eens. Echter dit waren rond de 35 personen die reageerden en met elkaar in discussie raakte en op elkaars reageerde met oneens/eens. Laten we het spel zuiver spelen of gaat het toch om 'not in my backyard'.

Fons Merken


Bomvol programma op Raceway Venray

YSSELSTEYN | Voor spanning en sensatie is Raceway Venray op zondag 24 september 'the place to be'. Met ruim 140 kilometer per uur barst de strijd onder de National Hotrods-coureurs om de SuperCup 2017 los.

Naast de races van de National Hotrod-klasse staat er tijdens deze racedag veel meer op het programma. Zo gaan ook de coureurs van de contactklasse Stockcar F1-, F2- en F2-junioren en de klasse Late Model V8 en 2ltr Hotrod de aanwezigen ongetwijfeld weer trakteren op spannende races. De National Hotrod-klasse heeft zich in alle wedstrijden ontpopt tot een ware smaakmaker. Waar in 2016 de titel werd gewonnen door de Brabantse routinier John van den Bosch, zijn er dit jaar ook grote kansen voor Ramon Roeffen. Roeffen wist tijdens de zondag van het afgelopen WorldCup-weekend keer op keer te winnen en iedereen achter zich te laten. Of wordt het toch Lars Dreschel die in juli tijdens het NASCAR Whelen Euro Series nog de Gouden Helm wist te winnen of juist Erik Roeffen (neef van) die regelmatig in de top 3 te vinden is? Met ruim twintig coureurs uit Nederland en Duitsland aan de start wordt dit ongetwijfeld een strijd om van te watertanden.

De rechts gestuurde bolides van de 2ltr Hotrods – die in tegenstelling tot de andere klassen rechtsom hun races rijden – zijn net zoals vorig jaar wederom te gast in Venray en verschijnen hiermee voor het tweede keer dit jaar aan de start. Naast de Hotrods mogen de drie bekende Stockcar-klassen eveneens hun kunsten laten zien. De Stockcar F1-, F2- en F2-junioren zijn van de partij om weer een dosis bumperwerk te vertonen. Ook de lange baan wordt tijdens deze racedag niet onbenut gelaten met de Late Model V8-coureurs die het Venrayse strijdtoneel betreden. Met een moordend tempo van 200 kilometer per uur zoeven ze langs de tribunes, waar duizenden race-fans met hun neus praktisch op het circuit zitten. Voor alle coureurs is de wedstrijd de voorlaatste kans om punten te pakken voor het kampioenschap 2017 en de achterstand op concurrenten te verkleinen of juist het verschil te vergroten. Een maand later staan namelijk de finaleraces op de planning. Tijdens de oktoberraces gaan de coureurs er alles aan doen om de kampioenstitel te bemachtigen. De poorten gaan op zondag 24 september om 08.00 uur open, waarna de eerste vrije trainingen beginnen.

Het wedstrijdprogramma start om 10.45 uur aan met de Ukke Pukke-race. Kijk voor meer informatie over onder meer het programma en het deelnemersveld op de website www.racewayvenray.com.


Blokfluitles

Leunen | Harmonie St. Catharina Leunen-Veulen-Heide heeft een eigen blokfluitopleiding voor kinderen die komend schooljaar in groep 4 of hoger zitten.

Marjo van der Locht geeft op maandagen van 17.15 tot 18.00 uur les in De Baank in Leunen. Er wordt les gegeven in kleine groepen, kennisgemaakt met diverse instrumenten, er zijn optredens samen met het opleidingsorkest van de harmonie en er zijn doorstroommogelijkheden naar het opleidingsorkest.

Voor vragen of inschrijven bij Carla Hendrickx, telefoon 06-20927094, e-mail joep-carla.hendrickx@planet.nl of bij Majo van der Locht, telefoon 06-51335519, e-mail marjo@vanderlocht.com.