Singelloop zoekt joekskapellen

Venray | Op zondag 1 oktober vindt de vierde editie van de Venrayse Singelloop plaats.

Het loopevenement heeft bewezen een blijvertje te zijn op de activiteitenkalender in Venray. Dit jaar is er veel aandacht geschonken aan de sfeer op het Schouwburgplein en langs de diverse singels en routes. Inmiddels hebben de joekskapellen De Baetere Helft, Now Now en Van Toete Noch Blaoze zich aangemeld.

Er wordt echter nog gezocht naar joekskapellen of andere muziekgezelschappen die willen helpen om de sfeer op het Schouwburgplein en langs de routes verder te vergroten. Voor aanmeldingen of vragen: Jill Swinkels, e-mail j.swinkels@venraysesingelloop.nl.


Oude foto's bekijken in Schuttersveld

Venray | Oude foto's maken deel uit van ons erfgoed. Ze brengen een deel van de geschiedenis in beeld.

Markante gebeurtenissen, maar eveneens het leven van alledag. Duizenden foto's zijn er in het verleden gemaakt en dat grotendeels in een tijd dat fotograferen nog niet zo algemeen was. Gelukkig zijn veel van deze oude foto's bewaard gebleven.

De vrijwilligers van het Historisch Platform Venray (HPV) hebben in de afgelopen jaren duizenden foto's gedigitaliseerd en van een bijbehorende beschrijving voorzien.
Jarenlang werd wekelijks een oude foto met bijschrift in Peel en Maas gepubliceerd en dat gebeurt tegenwoordig nog steeds door drie vrijwilligers van het HPV. Belangrijk is uiteraard dat over een foto de nodige gegevens bekend zijn, anders kan ze niet gepubliceerd worden.

Foto's waarbij voldoende gegevens verzameld zijn, worden ook gepubliceerd op rooynet.nl en zijn evenals oude films en documenten door iedereen te bekijken. Bij foto's waarvan gegevens zoals namen en jaartallen ontbreken, proberen de HPV-vrijwilligers deze te achterhalen. Onder meer door de rubriek 'Wie, wat, wanneer, waar?' in Peel en Maas.

En er worden foto's getoond aan oudere mensen die wellicht iets over de afbeelding kunnen vertellen. Een bezoek aan Het Schuttersveld in Venray kan een heleboel gegevens opleveren. Een bijkomend voordeel is dat oudere mensen graag oude foto's bekijken en het gezellig vinden om er met anderen over te praten. Daarom organiseert RooyNet/HPV deze foto-kijkmiddagen.


De volgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 20 september 2017 van 14.30-16.00 uur in de zaal van Zorgcentrum Het Schuttersveld, Bergweg 2 Venray. Iedereen is dan welkom om de oude foto's te komen bekijken en wellicht dat u zichzelf of familie, vrienden of bekenden op de foto's terugziet. De entree is gratis.


Dementie en Dementheek

Venray | Match organiseert in samenwerking met BiblioNu Venray en Alzheimer Café Venray een vrijwilligerscollege met als thema: Dementie en Dementheek op donderdag 21 september. Het programma start om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur.

Alzheimer Café Venray geeft informatie over wat dementie is, hoe men dementie kan herkennen en hoe men ermee om kan gaan. De bibliotheek sluit hierbij aan met haar aanbod voor ouderen, mantelzorgers en begeleiders. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de dementheek. Dit is een speciale hoek in de bibliotheek met informatie over dementie. Hier zijn ervaringsverhalen te vinden en er is activeringsmateriaal te verkrijgen om samen met mensen met dementie te bekijken.

De bibliotheek zal ook uitleg geven over de mogelijkheden voor de ouderwordende bezoeker, zoals Bibliotheek aan huis en Passend lezen. Behalve een uitgebreide rondleiding is er gelegenheid om zelf al het materiaal in te zien.

Het vrijwilligerscollege vindt plaats bij BiblioNu Venray en is gratis toegankelijk.
Voor meer informatie en aanmelden ga naar www.matchvoorvrijwilligers.nl.