Marleen Oudenhoven en Kees Teeuwen zijn twee organisatoren van Kitsch. Komend weekend lichten zij een tipje van de sluier op.
Marleen Oudenhoven en Kees Teeuwen zijn twee organisatoren van Kitsch. Komend weekend lichten zij een tipje van de sluier op. Foto: Henk Lammen

Festival Kitsch presenteert zich

Venray | Grote evenementen werpen hun schaduwen vooruit. Kitsch presenteert in september 2018 een nieuw festival in Venray. Op zondag 17 september presenteert de organisatie zich tijdens het Goesting Craft Beer Festival 2017.

Door Henk Lammen

"De bezoekers kunnen met ons kennis maken, met de plannen voor ons festival en ondertussen genieten van livemuziek, een drankje en een hapje. We lichten een tipje van de sluier op. Wie zijn we, wat we voor ogen hebben", valt Kees Teeuwen (31) van Kitsch meteen met de deur in huis. Venraynaar Teeuwen is samen met plaatsgenoot Anne Loeffen een van de initiatiefnemers van het gloednieuwe festival dat over precies een jaar in hartje Venray plaatsvindt. Hun inspiratiebron was de eerste editie van het festival Schijt aan de Grens, twee jaar geleden, toen ze deel uitmaakten van de organisatie. "Er is veel speelruimte tussen Kunst en Kitsch", verwijst Teeuwen naar het populaire tv-programma waar kunst en kitsch aan een kritische blik worden onderworpen. Schijt aan de Grens bewees dit jaar voor de tweede keer dat een festival meer kan zijn dan een bandje, foodtrucks en sloten met bier. De organisatie van Kitsch waakt er voor om een kopie te worden. "We richten ons op de doelgroep van negentien tot ruime dertigers", geeft medeorganisator Marleen Oudenhoven (20) aan voor wie het festival bedoeld is. De organisatie groeide na de eerste inspiratie al snel uit tot een groep jongeren in die leeftijd. Ze willen vooral een ding: out of the box denken. "We willen iets presenteren wat nog nooit is gedaan. De uitdaging is om kunst, cultuur, muziek en culinair genieten samen te smelten tot een festival. Met aparte acts, kunstenaars die buiten de gangbare paden durven te treden en culinaire hoogstandjes. Kunst zo leuk en interactief maken dat we bezoekers aan ons kunnen binden. Dat de mensen kunst mogen aanraken. Schijt aan de Grens heeft ons daarbij geïnspireerd en uitgedaagd om het volgend jaar anders te doen dan bij soortgelijke evenementen. Venray is groot genoeg om dit van de grond te krijgen." Het verrassende aan de organisatie is dat de groep van ongeveer tien jongeren als een olievlek is ontstaan. "We zijn echt niet allemaal vrienden van elkaar", zegt Oudenhoven. "In de maanden dat we nu bezig zijn, zijn er steeds nieuwe gezichten bijgekomen. Ieder met zijn of haar eigen, specifieke kwaliteiten en kennis. Maar wel met hetzelfde doel voor ogen, een festival organiseren dat hopelijk jaarlijks terug gaat keren. Als het een groot succes wordt."

Zondag presenteert Kitsch zich tijdens het Goesting Craft Beer Festival 2017. Op het Henseniusplein is de organisatie aanwezig met een informatiestand en verzorgt op het podium de livemuziek. Drie bands zijn door Kitsch uitgenodigd voor de muzikale omlijsting van het evenement. Tussen 12.00 en 20.00 uur spelen Cynbel, Money & The Man en All The King's Daughters (ATKD). Cynbel brengt onvervalste Indie rock, Money & The Man zijn twee jonge muzikanten beïnvloed door blues, indie en rock 'n' roll en de tweelingzussen en singer-songwriters Nina en Laura Philips imponeren met hun dromerige folk/popliedjes. Teeuwen: "Het is zondag genieten geblazen."


Wensauto in Wanssum

In Wanssum werd zaterdag de wensauto gepresenteerd. Dit vervoersmiddel is beschikbaar voor de inwoners van Wanssum, Geijsteren en Blitterswijck. In deze reportage vertelt bestuurslid van het Wanssum Info Punt Marcel Deenen er meer over.