Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Dementie in de wijk

Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Het helpt als we mensen met dementie herkennen en vervolgens ook iets voor hen en hun mantelzorgers kunnen betekenen. Maar hoe herken je dementie? En wat kun je als wijkbewoner doen als het je buren treft? Deze en andere vragen worden beantwoord tijdens de themabijeenkomst 'Dementie in de wijk' op zaterdagmiddag 23 september van 15.00 tot 17.00 uur in het Schöpke in Veltum.

In Venray wonen ongeveer 650 mensen met dementie. Naar verwachting is dit aantal binnen drie jaar naar 800 mensen gestegen. Bij iedere persoon met dementie zijn gemiddeld drie mantelzorgers betrokken. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. Dementie heeft dus een behoorlijke impact op de samenleving.

Pilot in Veltum

Het wijkplatform Veltum, Venray Dementievriendelijk, Wonen Limburg, wijkteam Veltum en gemeente Venray hebben de handen ineen geslagen om met het thema 'dementie' in de wijk Veltum aan de slag te gaan. We zetten er ons voor in dat iedere inwoner zo lang mogelijk kan blijven meedoen in de samenleving. Dit is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers moeilijker. Door schaamte, reactie van de omgeving en de zwaarte van de zorg die mensen met dementie vaak vragen.

We beginnen klein, in Veltum. Het begint bij bewustwording, herkenning en erkenning. Hierdoor ontstaat er begrip en weten we hoe we ermee om kunnen gaan. Daarnaast is het belangrijk om de behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers te kennen. Wat hebben zíj nodig om onderdeel van Veltum uit te blijven maken?

Alle inwoners van de gemeente Venray zijn van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen. Heeft u vragen over de pilot of bijeenkomst?
Stuur dan een mail naar
info@venraydementievriendelijk.nl.

Uitgifte landbouwgronden in kortdurende pacht

Per 1 november 2017 geeft de gemeente een aantal percelen landbouwgrond uit in kortdurende pacht. De gemeente bepaalt voor hoe lang. Dit gebeurt door middel van een door de gemeente op te stellen zogenaamde "geliberaliseerde pachtovereenkomst". Er gelden een aantal voorwaarden waaraan de pachter moet voldoen.

Inschrijven

U kunt zich aanmelden voor pacht met een "Inschrijfformulier Pachtgrond". Dit formulier is te downloaden via www.venray.nl of verkrijgbaar aan de publieksbalie van het gemeentehuis.

Inschrijving is mogelijk tot en met 4 oktober.

Medio oktober 2017 worden de pachtgronden toegewezen. Alle inschrijvers krijgen bericht nadat de toewijzing heeft plaatsgevonden.

Meer informatie over de voorwaarden en de percelen is te vinden op www.venray.nl of bel met het klantcontactcentrum, tel. (0478) 523 333.

Venrayse vrijwilligersmarkt

Bent u geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Dan is de eerste Venrayse Vrijwilligersmarkt iets voor u. De markt vindt plaats op zaterdag 16 september van 14.00 tot 17.00 uur. Locatie is het Monseigneur Goumansplein, vlakbij het Venrays Museum.

Tijdens de Vrijwilligersmarkt ontmoet u organisaties, gaat u in gesprek en ervaart u de veelzijdigheid van het doen van vrijwilligerswerk. Tientallen organisaties en initiatieven presenteren op de markt interessante projecten, klussen en taken. Van cultuur, zorg en welzijn, bestuur, erfgoed en sport tot en met natuur en landschap. De markt is gratis en vol vertier.

De vrijwilligersmarkt wordt georganiseerd op door de gemeente Venray, Match voor vrijwilligers, Stichting Vitaal Kapitaal en Synthese.