Aanbesteding zwembad nodig?

VENRAY | De gemeente is in de fout gegaan met het nieuwe contract met Laco voor zwembad De Sprank. Dat meldt directeur Tycho Knevel van Sportfondsen Nederland in een brief aan het college. Volgens hem heeft de gemeente verzuimd een aanbestedingsprocedure te volgen.

Sportfondsen Nederland is een concurrent van Laco. Sportfondsen exploiteert in tachtig gemeenten zo'n driehonderd accommodaties op het gebied van sport, welzijn en recreatie. De gemeente Venray is na het afloop van 20-jarige contract alleen met Laco in gesprek gegaan voor een nieuwe verbintenis.

Sportfondsen wijst erop dat in 2016 de aangepaste aanbestedingswet in werking is getreden. Daardoor zijn risicodragende exploitaties van sportvoorzieningen aanbestedingplichtig geworden.

Terwijl de gemeente juist in een juridische toets concludeert dat er van staatssteun of een aanbesteding geen sprake is. "Dit verbaast ons", reageert directeur Knevel. De waarde van de opdracht komt ook ruim boven de drempel van 5,2 miljoen euro uit. Dit is de jaaromzet maal de looptijd van de overeenkomst. Sportfondsen wil voor de raadsvergadering van 19 september van de gemeente een onderbouwing zien waarom de exploitatie van het zwembad niet behoeft te worden aanbesteed.

In een reactie aan Sportfondsen laat het college weten dat er geen sprake is van uitbesteding van de exploitatie van het zwembad. Laco exploiteert het totale complex en is eigenaar van de grond en het gebouw. Weliswaar zijn er afspraken gemaakt over instructiezwemmen, het beschikbaar zijn van het wedstrijdbad voor verenigingen en het aanbieden van zwemactiviteiten voor het bevorderen van de gezondheid. Hiervoor betaalt de gemeente ook een jaarlijkse vergoeding. Maar dit zou niet vallen onder het recht om een werk of dienst te exploiteren, meent de gemeente. "Onze conclusie is dat de jaarlijkse bijdrage aan de exploitatie van De Sprank niet strijdig is met de regelgeving over staatssteun en aanbesteding", melden B en W.