Toch verlenging in contract Laco

VENRAY | Het nieuw af te sluiten 20-jarige contract met Laco over zwembad De Sprank krijgt toch een verlenging van twee jaar. De gemeente en Laco honoreren daarmee het verzoek van D66 in de commissievergadering.

Momenteel maakt de gemeente gebruik van de verlenging in het oude contract. De huidige overeenkomst liep af in 2016. In de nieuwe verbintenis was bewust geen ontsnapping meer opgenomen. Dat was gedaan om tijdig na te denken over de periode na 31 augustus 2038, wanneer het contract afloopt. Esther Hoppenreijs (D66) vreesde dat er op die datum mogelijk geen alternatief voor handen is.

D66 stelde in de commissie ook vragen over de korting van 15.000 euro die de gemeente kan opleggen als Laco de afspraken niet nakomt. "Dit machtsmiddel is te beperkt", vond Hoppenreijs. Ze stelde een clausule voor waardoor het contract eerder beëindigd kan worden, indien Laco herhaaldelijk de afspraken schendt. De gemeente laat weten dat na een schriftelijke ingebrekestelling het contract wegens wanprestatie voortijdig beëindigd kan worden. Dit geldt overigens voor beide partijen..

Komende dinsdag beslist de gemeenteraad over het nieuwe contract. Zwembad De Sprank draait met een verlies van ongeveer drie ton per jaar. Hiervan gaat de gemeente in de nieuwe overeenkomst, die op 1 mei 2018 ingaat, 225.000 euro voor haar rekening nemen. De resterende 75.000 euro haalt Laco uit commerciële activiteiten zoals fitness, sauna en horeca. De bouw van een nieuw zwembad, van vergelijkbare omvang, zou 5,5 miljoen euro kosten.