Familie Wijnhoven-Jochims, een echte molenmakersfamilie.
Familie Wijnhoven-Jochims, een echte molenmakersfamilie. Oude foto

Molenmakersfamilie

venray | Martinus Wijnhoven werd geboren op 16 januari 1819 in Venray als zoon van Christiaan Wijnhoven en Johanna Verhalle. Maria Jochims werd geboren op 6 mei 1821 in Venray als dochter van Willem Jochims en Johanna Janssen.

Ze trouwden op 14 oktober 1844 en woonden aan de Kruisstraat. Ze kregen tien kinderen. Martin was molenmaker van beroep, net als zijn schoonvader. De zonen werden allemaal timmerman, maar Jan en Drikus werden tevens molenmaker. De Wijnhovens hebben enkele molens op hun naam staan. Ze bouwden onder andere de St.-Petrusmolen. In Venray stond deze vroeger bekend als de molen van Gitzels, een oude molenaarsfamilie die bijna anderhalve eeuw in het bezit van deze molen is geweest. De Wijnhovens bouwden ook de St.-Josephmolen in Heide en de St.-Antoniusmolen, ook wel de Van Aarssenmolen genoemd, aan de Stationsweg in Venray. Verder nog de Catharinamolen in Leunen en ook aan de wieken van de molen van Oirlo werd getimmerd. Ook werd de windmolen en het molenhuis Vink in Well gebouwd en in Meterik de molen Eendracht maakt Macht, waar onlangs nog een traditionele met hout gestookte oven en een halfopen kapschuur zijn bij gebouwd. Verder weg bouwden de Wijnhovens De Dikkert in Amstelveen. Maria overleed op 13 juni 1896 in Venray. Martin overleed op 14 augustus 1904 in Horst. Op deze foto poseren rond 1925 de kinderen Wijnhoven met hun echtgenoten.
Foto: Gemeentearchief / collectie Harrie Coopmans. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray