In de tafeltennishal van Red Stars komt een paracentrum voor G-sporters.
In de tafeltennishal van Red Stars komt een paracentrum voor G-sporters. Foto: Red Stars

Paracentrum G-sporters

Venray| In de week van 9 tot en met 17 september opent tafeltennisvereniging Red Stars in Venray de deuren in het kader van de Nationale Sportweek.

Door Evelien van der Zwaan

Iedereen is van maandag tot en met vrijdag welkom om na 18.00 uur te komen kijken of mee te trainen. "Daarnaast zijn wij druk bezig om in oktober een paracentrum voor G-sporters te openen", aldus Maurice Achten van Red Stars. "Een tijdje geleden werd er vanuit de NTTB (Nederlandse Tafeltennis Bond, red.) contact met ons opgenomen. Wij kregen de kans om een paracentrum voor G-sporters te openen in onze hal in Venray", zegt Achten over het nieuwe initiatief.

Red Stars was door de bond uitgekozen omdat er bij de Venrayse tafeltennisvereniging maar liefst negen gediplomeerde trainers rondlopen en de tafeltennishal aan de Zuidsingel centraal is gelegen voor mindervalide sporters.

Achten: "Het streven is om in oktober te starten met trainingen voor mindervaliden op maandag tot en met vrijdag in de namiddag of vroege avond. Het plan is nog niet helemaal rond dus definitieve tijden kan ik nog niet geven. Naast ons zijn er nog twee andere vergelijkbare centra, één in Rotterdam en de andere in Zwolle. Het is dus de bedoeling dat wij het centrum voor G-sporters worden in heel Zuidoost-Nederland."

Het doel is om de mindervaliden volledig lid te laten worden van de vereniging en hen in eerste instantie in een eigen groep te laten trainen. "Op verzoek mogen zij natuurlijk ook meetrainen met de valide groepen. En zijn er ook doorgroeimogelijkheden om vijf dagen per week te komen sporten of uiteindelijk mee te kunnen trainen met de nationale selectie in het trainingscentrum in Papendal." Op zaterdagen worden er vooral competities gespeeld en op zondagen zijn er toernooien door het hele land waar de leden van de tafeltennisvereniging Venray aan meedoen. "Van maandag tot en met vrijdag hebben wij overdag verschillende groepen die trainingen volgen, scholen en ouderen zijn daar twee van. Na 18.00 uur starten bij ons de trainingen in verschillende groepen."

Tijdens de Nationale Sportweek kan iedereen binnenlopen om een training te bekijken of mee te doen. Er zijn ook verschillende spelelementen beschikbaar zijn tijdens de trainingen. "Ze kunnen bijvoorbeeld trainen met een robot. Die schiet de ballen naar je toe en jij slaat ze terug. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de bal altijd terug krijgt", lacht Achten. "Wij vragen alleen om zelf sportkleding en zaalschoenen mee te nemen, voor de rest zorgen wij."


Een portie voor een praatje

Venray | Wijkplatform Landweert houdt op zaterdag 9 september Een portie voor een praatje op de parkeerplaats bij wijkcentrum 't Stekske aan de Kruidenlaan 161. Bewoners van Landweert maken kennis met elkaar door zelfgemaakt eten en iedereen is van harte welkom. De start is om 11.00 met de opening door burgemeester Hans Gilissen. Ook de wethouders Ike Busser en Jan Loonen zijn aanwezig. Verder is er muziek en dans en diverse organisaties die actief zijn in en rondom wijkcentrum 't Stekske stellen zich voor.