Ysselsteyn viert 60-jarig jubileum De Smelehof

Ysselsteyn | Gemeenschaphuis De Smelehof in Ysselsteyn bestaat in 2017 60 jaar en viert dit jubileum op bescheiden wijze. Tijdens een open huis op zondag 17 september presenteren alle verenigingen die gebruikmaken van het gemeenschapshuis aan de Puttenweg 2 zich tussen 11.00 en 17.00 uur.

Door de jaren heen heeft De Smelehof diverse hobbels dienen te nemen, maar is hierin steeds geslaagd door inzet van bestuur, beheerders, Vrienden van De Smelehof en tal van andere vrijwilligers. De eerste hobbels dienden reeds beslecht te worden bij de realisatie van het gemeenschapshuis. Het toenmalige oprichtingsbestuur kende tal van tegenvallers zoals het niet of pas veel later uitkeren van toegezegde subsidies.

Daarnaast werd ook een fors beroep gedaan op de toenmalige inwoners van Ysselsteyn. Het in 1954 uit een parochievergadering voortgekomen oprichtingscomité moest alle zeilen bijzetten om de zaak financieel rond te krijgen. Zo werd een renteloze obligatie uitgegeven van 50.000 gulden, die enerzijds moest dienen als startkapitaal en anderzijds diende om de subsidiegevers ervan te overtuigen dat het menens was met de realisatie van het gemeenschapshuis. Dat bedrag was in die tijd een fors bedrag voor een jong dorp als Ysselsteyn. Het betekende namelijk per gezin een bijdrage van meer dan 100 gulden. Blijkbaar was er in die tijd een grote behoefte aan een grotere zaalruimte, want de inwoners van Ysselsteyn hebben grootschalig hun bijdrage geleverd voor de realisatie van hun gemeenschapshuis. Daarbij werd na het nodige lobbywerk in enkele jaren toch de benodigde subsidies toegezegd en definitief ontvangen. Vervolgens diende in de beginjaren aan de Ysselsteynse gezinnen ook nog een jaarlijkse bijdrage gevraagd te worden om de exploitatie van het gemeenschapshuis rond te krijgen. In de tussentijd had het ook bestuur niet stilgezeten er werden tal van activiteiten ontplooid om aan de benodigde financiële middelen te komen. Zo waren de dansavonden in de verre omtrek bekend. Orkesten als de Lonely Birds en de Mixed Stars roepen bij tal van inmiddels oudere Ysselsteyners nog mooie herinneringen op. Verder werden er in het gemeenschapshuis in die jaren ondermeer fancy fairs gehouden onder de naam Ysselsteyn Herfstfestijn. Bekend zijn ook de wielerzesdaagsen, de carnavalsactiviteiten en de inmiddels jaarlijks goedbezochte Avond van de Lach. De naamgeving van De Smelehof heeft lange tijd op zich laten wachten. In de volksmond stond het gemeenschapshuis aanvankelijk bekend als 't Jeugdhuus. In de beginjaren waren er namelijk tal van activiteiten afgestemd op de jongere jeugd onder de 18 jaar. Bij het bereiken van het 25-jarig jubileum kreeg het gemeenschapshuis eindelijk een eigen naam: De Smelehof. Deze naam verwijst naar het buntgras dat in het Ysselsteyn van voor de ontginning in ruime mate aanwezig was. Gedurende 60 jaar werd in het gemeenschapshuis een stuk van de hedendaagse Ysselsteynse geschiedenis gemaakt. Tal van hoogwaardigheidsbekleders werden in het gebouw ontvangen en er vonden carnavalsfestiviteiten, culturele activiteiten en dorpsfeesten plaats. De Smelehof is voor alle leeftijden een thuis voor tal van activiteiten en een verscheidenheid aan verenigingsleven. Die verenigingen presenteren zich tijdens het open huis op zondag 17 september. De Smelehof voorziet deze verenigingen kosteloos van een plek om de diverse Ysselsteynse activiteiten te laten plaatsvinden.