Ingezonden

Draagvlak

Ik weet niet hoe vaak ik dit woord heb horen vallen in de commissievergadering Wonen. Er werd gediscussieerd over het afgeven van een 'verklaring van geen bedenkingen' voor de ontwikkeling van het terrein van de oude melkfabriek in Leunen. Het ging dus over de realisering van een migrantenhotel in Leunen op het terrein van de oude melkfabriek door de combinatie Maessen-Hoex. Drie insprekers hielden vooraf een vurig pleidooi en gaven daarin nog maar eens aan dat er in Leunen onvoldoende draagvlak is voor de realisering van grootschalige arbeidsmigrantenopvang zoals de combinatie Maessen-Hoex dit van plan is. Ruim twee uur lang werd er vervolgens door de commissie over dit punt gediscussieerd en steeds weer viel daarbij het woord draagvlak. Alle partijen vonden dat er in iedere geval voldoende draagvlak moest zijn om tot uitvoering van dit plan over te kunnen gaan? Toen rechtstreeks aan wethouder Van der Putten gevraagd werd hoe B&W tot de conclusie was gekomen dat er in Leunen wel draagvlak zou zijn en toen hem gevraagd werd hoe groot het draagvlak voor dit plan dan wel zou zijn, reageerde hij hier nogal ongemakkelijk op door te stellen dat in ieder geval niet héél Leunen tegen was. Hij noemde hierbij als voorbeeld dat er zelfs één positieve zienswijze van een inwoner binnengekomen was, maar dat die niet ontvankelijk verklaard was omdat hij anoniem was. Hoe weet je dan trouwens dat het een inwoner van Leunen was? En er hadden zich ook enkele inwoners gemeld die niet voor of tegen het plan waren, maar die zich gestoord hadden aan de borden 'Leunen zegt Nee'. Even later corrigeerde hij zich trouwens door te zeggen dat deze mensen toch wel tegen het plan waren. De enige (politieke) partij die zich echt heeft ingezet om tot weloverwogen besluitvorming in deze zaak te komen, is de SP. Zij ging met een aantal leden op pad om op twee zaterdagen huis aan huis de mening te peilen van een groot aantal gezinnen. Uit hun onderzoek bleek dat slechts 10 procent voor realisering van dit project was, wat inhoudt dat 90 procent tegen is. Toen de SP de wethouder hiermee confronteerde, had hij daar geen antwoord op. En blijkbaar ook geen boodschap aan, want hij reageerde er nog niet eens op. Ik ben benieuwd hoeveel draagvlak er nog zal zijn voor dit college bij de komende gemeenteraadsverkiezingen en hoeveel kiezers bereid zijn dit college weer voor vier jaar op het pluche te helpen. Want daar kom je niet zomaar terecht, daar heb je draagvlak voor nodig. En dat draagvlak wordt verschaft door kiezers die hun stem uitbrengen op mensen van wie ze verwachten dat die hun belangen op een eerlijke manier behartigen.

Louis Janssen

Polenhotel

Als er niet naar het volk geluisterd wordt, heeft het geen zin om nog te gaan stemmen. De gemeente Venray heeft schijt aan de bewoners van Leunen. Ik vraag me af de belangen van Hoex Maessen wel zo humaan zijn. Wij mogen het plan van Hoex Maessen geen Polenhotel noemen. Ik zou eerder spreken van een legbatterij mensen op een hoop. Zes personen in een appartementje en met twee vreemden van elkaar op een kamer. Geen enkele privacy. Hoezo humaan? Deze plek is niet te vergelijken met die in Boskoop. Dat stond namelijk honderden meters van de woonhuizen af. En ze waren maar met vieren in een appartement. De gemeente spreekt zichzelf tegen. In de raad er is pas afgesproken om geen grootschalige huisvesting toe te staan. Nu zijn 288 personen in twee flatgebouwtorens ineens kleinschalig. Het vertrouwen in de gemeente en Hoex Maessen is ver te zoeken. Het lijkt er steeds meer op dat de zaak al van tevoren is beklonken. Hoe dan ook; het Polenhotel/legbatterij zal er naar alle waarschijnlijkheid wel komen, ondanks dat deze mensen zich niet welkom zullen voelen in Leunen en er echt geen draagvlak voor is. Het is alleen een kwestie van geld in het belang van Hoex Maessen. Ik ben maar een gewone bewoner van Leunen en spreek mijn grote zorgen uit voor uw en onze veiligheid in de omgeving.

N. Swinkels

De Melkfabriek

Het lijkt wel verkiezingstijd. Partijen als VVD, SP, Samenwerking en andere proberen op een goedkope manier zieltjes te winnen met het onjuist weergeven van feiten en onwaarheden. De SP kan niet hard maken dat 90% van de bevolking van Leunen tegen is. De partij heeft in een paar straatjes haar oor te luister gelegd, maar waarom niet bij belanghebbenden zoals de arbeidsmigranten en ondernemers? Een inwoner van Leunen stelt het tegenovergestelde. 'Ik heb niks van een pol van de SP vernomen, bovendien hebben slechts circa 260 van de ruim 2200 inwoners zich aangesloten bij de stichting. 90% van de Leunse inwoners vindt het blijkbaar geen probleem'. Ingeborg de Barbanson (VVD) uit op Facebook haar zorg, verbazing en ergernis. Hypocriet omdat de VVD, SP en Samenwerking debet zijn aan de ontstane situatie betreffende de huisvesting van arbeidsmigranten door in te stemmen met short-stay. De VVD is nu verbaasd, om zieltjes te winnen net zoals Samenwerking, dat nu in de kom van het CDA aan het vissen is. Ik ben meer respect voor het CDA, dat vasthoudt aan het algemeen belang. Spreek jullie uit over al dat ongenuanceerde geroep over de arbeidsmigranten. Er zijn rond 4000 immigranten in Venray. De kranten staan vol over de overlast die deze mensen veroorzaken. De politie moet iedere dag handhaven in Oirlo, Ysselsteyn, Blitterswijck en andere kerkdorpen. En het 'getto Brukske', zoals een inwoner van Leunen de Venrayse wijk omschreef. Laten we ophouden met deze onzin. De VVD, SP en de andere partijen die zo verbaasd zijn, zouden zich eens moeten inzetten tegen de uitbuiting in Venray. Nu kan er eindelijk iets komen om dit tegen te gaan. Ja, niet het allerbeste concept, maar dit komt door het beleid waar de huisvester gedwongen is zich aan te houden. Maar het is wel een start om uitbuiting door de gedoog- en illegale situaties aan te pakken. Dit is in het belang van alle inwoners (43.000), van wie 1100 legale arbeidsmigranten en 3300 (bron CBS) gedoogde of illegaal gehuisveste en dus niet geregistreerd. En niet alleen van de 260 van de actiegroep. Ben nu eens net zo dapper als het CDA, D66, PvdA. Mijn oproep: laat de politiek nu eens feitelijk blijven en kijken in het algemeen belang. Het vraagstuk speelt al veel te lang.

Fons Merken