Toch sociale huur op Sint Anna?

VENRAY | De nieuwe eigenaar Renschdael Groep gruwelt van de term 'elitepark', zoals het toekomstige Sint Annaterrein al wordt genoemd. De meeste woningen zijn in het hogere segment. Met de opbrengst uit woningbouw moet immers de restauratie van het monumentale maar verloederde park worden betaald.

Door Henk Willemssen

Maandag in de commissie Wonen bleek dat er mogelijk toch sociale huurwoningen komen. "De deur staat op een kier", zei wethouder Martijn van der Putten (D66). Projectmanager Marianne Dankers van Renschdael Groep hield een slag om de arm. "We hebben met Wonen Limburg gesproken en er komt nog een vervolggesprek. Er is een opening."

Sommige partijen hebben zich er al bij neergelegd dat de goedkope sector niet aan bod komt op Sint Anna. "Dat zal op die plek heel moeilijk zijn", meende Ton Teeuwen (CDA). "De restauratie van monumenten kost heel veel geld." Carla Brugman (PP2) sprak over het verschil tussen wensdenken en realiteit. "Als het plan niet te ontwikkelen is, wat dan? Er zijn betere plekken in Venray voor sociale woningbouw." Dat vond ook Daan Janssen (D66). "Het zou mooi zijn als het kan. Maar het hoeft niet per se op Sint Anna. Vooral als het ten koste gaat van andere locaties." De SP is een warm pleitbezorger van meer goedkope woningen. Joep Gielens vindt dat wonen op Sint Anna voor iedereen bereikbaar moet zijn. "Daar kunnen provincie en gemeente ook aan bijdragen. We moeten alles uit de kast halen." Ook inVENtief, PvdA, Samenwerking en VVD juichen het toe. "Als er kansen liggen voor sociale woningbouw zou dat geweldig zijn. Dat moeten we met twee handen aangrijpen", zei Ingeborg de Barbanson (VVD). Bert Linskens (PvdA) steunde de SP. "Want dit is ook een uitgangspunt van de raad. Maar Wonen Limburg zal een duit in het zakje moeten doen."

Martijn van der Putten liet weten dat sociale woningbouw op andere locaties wellicht sneller en soepeler geregeld kan worden dan op Sint Anna.


Geen uitstel Joutou

VENRAY | Sportzorgcentrum Joutou moet voor 1 januari 2018 het Sint Annaterrein verlaten. Joep Gielens (SP) vroeg maandag in de commissie Wonen of Joutou uitstel kan krijgen.

Momenteel is Joutou in overleg met eigenaar Vincent van Gogh om te verhuizen naar de boerderij op Servaashof. Het knelpunt is de huurprijs. "We zijn een zorginstelling en moeten een marktconforme huur vragen", zei Maaike van Lipzig van Vincent van Gogh. Ze meldde dat Joutou geen uitstel krijgt. "Nee, want Joutou weet al heel lang dat ze niet langer dan 31 december kan blijven." De eigenaar heeft met koper Renschael Groep afgesproken dat het gehele Sint Annaterrein in 2018 leeg opgeleverd wordt.