Electro Gommans viert het honderdjarig bestaan.
Electro Gommans viert het honderdjarig bestaan. Foto: Marcel Aerts

Electro Gommans 100 jaar

Oirlo | Dit jaar viert Electro Gommans het honderdjarig bestaan. Een mijlpaal voor dit Oirlose familiebedrijf dat, zo heeft de Stichting Ald Oeldere onderzocht, een smederij en een Gazelle-verkoop- en reparatiepunt had in 1917.

Voor de huidige generatie in de persoon van Jan Gommans, reden om van het eeuwfeest ook iets moois te maken. "Wat begon als een smederij ontwikkelde zich rond 1928 tot een eletrotechnisch bedrijf. Toen speelde de elektrificatie van Groot Oirlo waar mijn overgrootvader op insprong."

Toch duurde het tot 1933 voordat de eerste knecht in dienst werd genomen. Anno 2017 heeft het bedrijf 30 vaste medewerkers en ook nog eens een kleine tien flexibele arbeidskrachten.

Zeker na de Tweede Wereldoorlog stond Electro Gommans bekend vanwege de aanleg van stallen. Zo'n twaalf jaar geleden verbreedde het bedrijf haar pakket. "We kregen steeds meer werk bij de bouw van industriƫle hallen. Daarbij werd ook vaak de aanleg van dataystemen (netwerk en glasvezel) meegenomen. Vooral op De Blakt hebben we veel klanten zitten", aldus Jan die hoge verwachtingen heeft van de verdere ontwikkelingen op dat gebied."

Electro Gommans heeft de afgelopen tien jaar de crisis goed doorstaan. "Door het brede aanbod van producten en diensten hebben we dit goed kunnen opvangen", aldus Jan.

Voor de toekomst ziet Jan Gommans nog tal van mogelijkheden. "Zonnepanelen, groene stroom, het zijn maar twee voorbeelden waar we ons verder kunnen profileren en ontwikkelen. Op het gebied van duurzame energie is de komende jaren heel veel te doen dus liggen daar ook veel kansen."

Daarnaast heeft Electro Gommans ook nog een regionale functie op het gebied van wit- en bruingoed. Onze winkel trekt klanten uit de hele regio. Ook de particuliere markt is ons niet vreemd."

De honderdjarige viert ook feest. Op zaterdag 9 september houdt het bedrijf tussen 12.00 en 17.00 uur open dag. Er zijn rondleidingen, de Stichting Ald Oeldere houdt een tentoonstelling waarbij de historie van het bedrijf in beeld wordt gebracht en er worden veel oude elektrische huishoudelijke apparaten geshowd uit de collectie van Piet van Staveren.

Verder zijn er stands van motorracer Kevin van Leuven en van Raceway Venray, die ook door Electro Gommans gesponsord worden. Verder is er amusement voor de kinderen en kunnen de bezoekers genieten van een natje en een droogje.


Drugafval gedumpt

Blitterswijck | In het buitengebied van Blitterswijck zijn dinsdagochtend door een wandelaar vaten met drugsafval aangetroffen. De gedumpte vaten werden ontdekt langs de Eerste Busweiderweg.

Na onderzoek werden de in totaal 28 vaten, van verschillende omvang, opgeruimd. Een aantal vaten was gevuld met zuur en een aantal met loog. Enkele vaten zijn leeggelopen in de berm. De opruimwerkzaamheden duurden tot ver in de avond. Het gaat vrijwel zeker om restproducten van een xtc-lab.