Afbeelding
Foto:

De Kamp, 'droomboerderij' in kampenlandschap Merselo

Merselo | Tijdens Open Monumentendag 2017, met als thema Boeren, Burgers en Buitenlui, vinden ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van Molen Nooit Gedacht, op zondag 10 september diverse activiteiten plaats in Merselo. Zo kan tussen 13.00 en 16.00 uur Boerderij De Kamp, Op de Kamp 1 bezocht worden. Om 14.00 uur is daar ook cultuurhistoricus Jan Timmers aanwezig om op locatie uitleg te geven.

Reinier Verrijdt en Geertrui Lemmens begonnen op de woeste heidegrond in 1807 een boerderijtje op de plaats waar volgens een tranchotkaart uit 1803 'De Kamp' al genoemd wordt als schaapskooi. Gezien de oorspronkelijke bouwstijl van de gebinten kunnen we er vanuit gaan dat de huidige boerderij stamt uit de periode rond 1880. De kap en funderingen zijn nog origineel. Het is heel bijzonder om te zien hoe bij de laatste verbouwingen de oude originele spanten in het zicht teruggebracht zijn, foto rechtsonder. Ook de indeling van woonhuis, stal en schuur is nog herkenbaar aanwezig. Het gebruik van de ruimtes is echter wel gewijzigd. In de koeienstal is een vakantieappartement gerealiseerd, waarbij de ijzeren palen waaraan de koeien werden vastgezet, gewoon in de kamer zijn blijven staan. Ook het voorhuis werd met behoud van de oorspronkelijke maatvoering omgetoverd tot een vakantieverblijf. De voormalige varkensstal is nu de woonkamer/keuken van de familie van Zeeland. De functie van de boerderij is weliswaar gewijzigd, maar de aankleding rondom herinnert nog overal aan het boerenleven. In de schuren huizen acht boerenzwaluw-koppels en er lopen hoenders, varkentjes, een kalkoen en een mini paardje rond. Er staan bijenkasten op het terrein. Anton van Zeeland is fanatiek imker en doet ook aan koninginnen teelt. Tijdens de Open Monumentendag, geeft hij uitleg over de bijenteelt en wordt er zelf geslingerde honing verkocht. De boerderij ligt in een typisch kampenlandschap, met bochtige weggetjes, individuele, door mest opgehoogde 'bolle' akkertjes, omzoomd door houtwallen en loofhoutbosjes met eiken en lindebomen. Bij de Kamp staat een minstens 200 jaar oude eikenboom en een aantal lindebomen. Eikenhout is redelijk hard en daarom bijzonder geschikt om spanten van te maken. Het hout van lindebomen is zacht en werd gebruik om (heilige) beelden uit te snijden. Van de bast maakte men touw en schoeisel.

Sinds 2003 is de familie van Zeeland de trotse bewoner van boerderij 'de Kamp', foto linksonder. Een riet-gedekte, nu witte, droomboerderij met blauwe luiken, gelegen aan een rustig landweggetje vlakbij de bossen aan de rand van Merselo - zoals zij dat beschrijven op hun website. De uitsnede van het schilderij gemaakt door van H. van Well, geeft de situatie weer rond 1935.

Foto en tekst: Leonie Cals. Bronnen: Fam. A. van Zeeland, Wie wònt wòr ien Mèrselo, 't Raokeliezer Merselo; Kampenlandschap – St. Schaapscompagnie Merselo; SVM: secretariaat: Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl.