Jacqueline van Ewijk:
Jacqueline van Ewijk: "Het geld gaat rechtstreeks van Venray naar Jogjakarta." Foto: Rikus ten Brücke. Foto: Rikus ten Brücke

Benefiet voor straatkinderen

Venray | Jacqueline van Ewijk probeert tijdens een benefietevenement op zondag 10 september geld in te zamelen voor de straatkinderen in Jogjakarta, Indonesië. De stichting van de Venrayse, Fian, maakt zich hard voor de zwerfkinderen. Het evenement vindt plaats tussen 15.00 en 22.00 uur in het Van Wanssum Café in Wanssum.

Door Evelien van der Zwaan

Van Ewijk reisde vier jaar geleden voor het eerst naar Indonesië. Toen om haar studerende zoon te bezoeken in Jogjakarta. "Ik ben in contact gekomen met een kennis van mijn zoon die daar een weeshuis sponsort. Hij vroeg mij om terug te komen naar Jogjakarta om een handje te helpen. In 2014 ben ik er uiteindelijk twee maanden gebleven." Tijdens haar werk in het weeshuis kwam ze tot de conclusie dat de kinderen daar alles hadden wat voor hen nodig was, scholing, onderdak en voeding. In Jogjakarta zag ze de uitzichtloze situatie waarin de straatkinderen leefden. Ze kwam in contact met de organisatie SSCJ, (Save street child Jogjakarta) die zich inzet voor deze kinderen. Met haar Indonesische collega Didin werd de stichting Fian opgezet. "De naam is afkomstig van de baby van een tienermoeder die door de stichting wordt ondersteund. Zij moest in eerste instantie haar kindje afstaan, maar na een lang proces en met de belofte dat de stichting voor moeder en kind garant zou staan, mocht de baby toch bij haar moeder blijven. Samen met Indonesische bevlogen studenten ondersteunen wij SSCJ en de straatkinderen van Jogjakarta." Het geld dat wordt opgehaald door de stichting wordt ingezet voor projecten, zoals onderdak, scholing, seksuele voorlichting en het voorzien van een identiteit voor de jonge generatie. Op dit moment krijgen zij nog vaak te maken met geweld en misbruik. Zonder identiteit, dus zonder bescherming, hebben zij ook geen recht op scholing, onderdak en ziektekosten. Hiervoor is per kind honderd euro nodig en een lange gang door het bureaucratische systeem. "Als stichting huren wij onderdak waarin wij de kinderen dagopvang en scholing kunnen bieden, zo kunnen zij leren om in onderhoud te voorzien en hun eigen inkomen te creëren." Ieder halfjaar presenteert de stichting in samenwerking met SSCJ, een officieel rapport waarin vermeld staat waar het geld in geïnvesteerd wordt. "Dit rapport kan door iedereen ingekeken worden", voegt van Ewijk toe. Stichting Fian is een officiële stichting. Het geld gaat rechtstreeks van Venray naar Jogjakarta. Zonder tussenkomst van derden. "Ieder jaar vertrek ik in januari voor een maand naar Indonesië. Met het team bespreken we waar we het komende jaar onze peilen op richtten. Tijdens het benefiet wordt een korte presentatie gehouden met informatie over de stichting, de straatkinderen en de projecten. Auke Classens speelt tegen betaling verzoeknummers en daarnaast wordt er ieder uur een dienst geveild zoals drie zanglessen van Auke, een dagje de tuin herfst- of winterklaar maken, fiets opknappen, een avond visagie, Indonesische kooklessen en twee uur motorrijden. "Onder het genot van een drankje en Indonesische hapjes wordt het een informele en gezellige dag. Ik zal ook rondlopen om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken", sluit Jacqueline af.