'Betere afspraken maken met Laco'

VENRAY | De meeste partijen kunnen zich vinden in een nieuwe overeenkomst met Laco. Zodat zwembad De Sprank voor de komende twintig jaar voor Venray behouden blijft.

Door Henk Willemssen

Donderdag in de commissie Leven drongen enkele fracties er wel op aan strakkere afspraken te maken. Ze vinden de overeenkomst met Laco op sommige punten te vrijblijvend. Zoals over de duurzame investeringen in het gebouw en het invoeren van natte gymlessen voor basisscholen. Harry Terhaag (Samenwerking) wees erop dat er recent veel incidenten zijn geweest met nieuwkomers die verdronken. "De druk en de publiciteit zijn groot als het misgaat." Ook Erik Vullings (CDA) pleitte voor spoedige invoering van zwemlessen voor scholen. Wethouder Jan Loonen (CDA) reageerde dat een herinvoering van het schoolzwemmen niet de bedoeling is. Laco wil 25.000 euro per jaar steken in het aanbieden van natte gymlessen, vijf tot acht keer per jaar. Daarover moet de toekomstige eigenaar van De Sprank – per 1 mei 2018 - nog afspraken maken met de schoolbesturen. "Een bijdrage van de gemeente is nog niet aan de orde", meldde ambtenaar Ingrid Leermakers. "Als dat wel zo is, dan komt er een voorstel."

Laco gaat in de komende jaren 2,1 miljoen euro investeren in energiebesparende en duurzame maatregelen. Laco is verplicht eerst een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren en dit te bespreken met de gemeente. Enkele commissieleden willen vastgelegd zien dat die investeringen ook daadwerkelijk worden gedaan. Leermakers reageerde dat de maartregelen ook economisch haalbaar moeten zijn voor Laco. Wellicht kan de gemeente bijspringen door subsidies te werven bij andere partijen.

Samenwerking vindt dat de recreatiezwemmers te weinig aan bod komen. Omdat verenigingen in de avonduren het zwembad huren. "'s Avonds is de druk het grootst", zei Ingrid Leermakers. "Het is lastig dan meer recreatieve uren in het rooster in te plannen." Elly Sanders (inVENtief) vond de periode van twintig jaar te lang. "Omdat dit de technische levensduur overstijgt." Esther Hoppenreijs (D66) pleitte voor achttien jaar met een optie tot verlenging van twee jaar. De overeenkomst loopt nu af in 2038. "Het zal niet haalbaar op die datum al direct een ander plan klaar te hebben", zei Hoppenreijs. Volgens Leermakers is twintig jaar wenselijk zodat Laco het zwembad ook exploitabel kan houden. Momenteel maakt de gemeente gebruik van de optie tot verlenging van de oude overeenkomst. "Zonder optie is er een stok achter de deur om direct een besluit te nemen en niet uit te stellen", aldus Leermakers.