Afbeelding
Foto:

Venray: Open Monumentendag

Merselo | Elk jaar, in het tweede weekend van september, is het in Nederland Open Monumentendag (OMD), ook in Venray. In Venray staan wel bijna honderd monumenten.

Ze zijn herkenbaar aan een blauw-wit 'Monument Venray'-schildje. Op zondag 10 september wordt deze dag gevierd in Merselo, waar ook voor kinderen een heleboel te beleven valt in en rondom de molen. Dit jaar is gekozen voor Merselo omdat de molen, een echt monument, 150 jaar bestaat.

Om 11.00 uur gaat molen Nooit Gedacht open en kunnen de bezoekers de hele dag zien hoe graan gemalen wordt; misschien mogen ze wel meehelpen. Vanaf 13.00 uur, na de officiële opening, die om 12.00 uur begint, is er van alles en nog wat te beleven. De bezoekers kunnen met het meel broodjes of koekjes bakken. Er is een klasje waar ze Venrayse woorden kunnen leren en een koffer met verkleed kleren waarmee ze op de foto kunnen. Er zijn oude kinderspelen, daar mag mee gespeeld worden en ook er kan gezellig creatief geknutseld worden.

De schaapherder loopt rond met zijn honden en een kudde schapen. De bezoekers kunnen tevens zien hoe van een schapenvacht wol gesponnen wordt. Er zijn boerderijen waar ze kunnen zien hoe en waarmee de mensen vroeger werkten, of hoe bijen honing maken. Bij een van de boerderijen staat een schuur met wel vijftien zwaluwnesten, in de stal twee speciale varkentjes en er lopen bijzondere kippen rond.

Er lopen prachtige Friese paarden voor een rijtuigje. Als er genoeg wind staat, komen er schermvliegers uit de lucht naar beneden zweven. Niet alleen de molen, maar ook de kerk, sommige kapelletjes en boerderijen in Merselo zijn een monument.

De monumenten waar iets bijzonders te zien is, of waar je ook binnen kunt gaan kijken herken je aan de witte Open Monumentendag vlag.

Er is dus veel te zien, te doen en te beleven in Merselo op zondag 10 september. Niet alleen voor kinderen, maar óók voor ouders, opa's en oma's. Bouwhistoricus Jan Timmers geeft op locatie uitleg over bouwkundige bijzonderheden.

Om 13.00 uur bij de Stiene Plats, Grootdorp 85, om 14.00 uur bij De Kamp, Op de Kamp 1 en om 15.00 uur bij de Martiene Plats, Weverslo 3. Bij de molen ligt een programma en routebeschrijving die de bezoekers mee kunnen nemen. De toegang is gratis en de dag wordt om 17.00 uur afgesloten

Foto: boerderij Op de Kamp 1 in Merselo, zoals deze er rond 1970 uitzag. Op 10 september hangt ook hier de Open Monumentendagvlag uit.