Mist rond Cultura Venray

VENRAY | Het nieuwe cursusjaar is begonnen, maar de overgang van het opgedoekte kunstencentrum Jerusalem naar Cultura Venray blijft in nevelen gehuld. Raadslid Esther Hoppenreijs (D66) stelde donderdag vragen in de commissie Leven maar duidelijke antwoorden bleven uit.

Door Henk Willemssen

Wethouder Jan Loonen (CDA) heeft na het opstappen van zijn partijgenoot Lucien Peeters tijdelijk kunst en cultuur in zijn portefeuille gekregen. Loonen kon op de meeste vragen van D66 geen antwoord geven. "Deze vragen komen te vroeg. Hier kan ik nog geen uitspraken over doen", zei hij herhaaldelijk. Hij verwees naar de raadsinformatiebrief die in de loop van deze maand zal worden toegestuurd. "Ik moet constateren dat het tegenvalt. Het seizoen is al begonnen", concludeerde Esther Hoppenreijs. "Het is niet vlekkeloos verlopen." Ze wees erop dat cursisten die vorig jaar les hadden bij het kunstencentrum nog niet allemaal geïnformeerd zijn.

De medewerkers hebben voor 1 augustus een keuze moeten maken of ze als zzp'er verdergaan of kiezen voor een werk-naar-werktraject. Jan Loonen kon over de uitkomst geen mededelingen doen. "We zijn de gegevens nog aan het analyseren", verklaarde hij. Ook over de financiële gevolgen voor de gemeente is nog niets bekend. Loonen zei dat de in de toegezegde brief de stand van zaken wordt toegelicht. "Met de financiële consequenties."

Hoppenreijs wilde weten of cursisten nog wel pianoles, gitaarles of harples kunnen krijgen. "Ik ga ervan uit dat dat wel het geval is. We proberen dit in beeld te brengen", reageerde Loonen omzichtig.

D66 heeft zijn twijfels of het kunst- en cultuuraanbod in de toekomst blijft behouden. "Of wordt het een kaalslag?", vroeg Hoppenreijs zich af. Loonen reageerde dat het de intentie is het kunst- en cultuuraanbod in Venray overeind te houden. "Cultura Venray is nieuw en moet de kans krijgen om te groeien. We moeten het loslaten en dan zal blijken of de organisatie kan fietsen zonder wieltjes of zwemmen zonder drijfbandjes."

Harrie Francken (PP2) meldde dat kartrekker Peter ter Huurne is vertrokken als teamleider bij Cultura Venray. Hij wilde weten wat de consequenties zijn. Volgens de wethouder draait Cultura Venray gewoon door. "De organisatie hangt niet van één persoon af. Er zijn meerdere mensen actief in Cultura Venray, zodat de continuïteit gewaarborgd is."