Stichting Leunen teleurgesteld

LEUNEN | De stichting Passend Plan Melkfabriek Leunen is teleurgesteld in CDA, D66 en PvdA. Deze drie partijen dreigen op 19 september voor het Polenhotel te stemmen op het terrein van de oude melkfabriek.

Ze negeren de argumenten dat er geen sprake is van goede huisvesting voor arbeidsmigranten, vindt de stichting. Die heeft tevens de indruk dat 'sommige partijen gewoonweg onvoldoende tijd hebben gehad om het bijna duizend pagina's tellende dossier goed te bestuderen'. Want de stichting kan niet begrijpen dat 'terechte zorgen en bezwaren' geen gehoor vinden.

Ook menen de Leunse tegenstanders dat er niet wordt voldaan aan de raadsmotie over substantieel minder arbeidsmigranten. Twee appartementen (voor twaalf bewoners) worden vrijgehouden voor woonurgenten. Daarnaast zijn er nog tien wooneenheden die eveneens voor andere doelgroepen beschikbaar zijn. Maar als er geen vraag naar is, dan worden ze gewoon gevuld met arbeidsmigranten. "Het stelt in de praktijk dus niets voor", meent de stichting. "Het ontbreekt aan duidelijke afspraken. Daarmee wordt de raadsmotie volledig omzeild."

De stichting is ook verbaasd dat draagvlak in het dorp niet meer lijkt te tellen. Terwijl dit juist een essentiƫle voorwaarde was. "Het is teruggebracht tot de vraag of alle Leunse inwoners tegen zijn." De stichting hoopt dat voor de raadsvergadering de fracties zich nog zullen verdiepen in de bezwaren van de inwoners. "Die hebben op hen gestemd. Zij vertrouwen erop dat ook hun belangen door de raad behartigd worden." Mocht de raad groen licht geven dan zal de stichting de juridische strijd voortzetten. "Want er zijn genoeg aanknopingspunten voor een juridisch vervolg." Een passende locatie is, volgens de stichting, het terrein aan de Bakelsedijk in Ysselsteyn bij het racecircuit. Op de locatie van de oude melkfabriek zou dan een bedrijvencentrum kunnen komen.


'Overlast Veulen door mestvervoer'

VEULEN | Mestfabriek Merensteyn aan de Steegse Peelweg in Ysselsteyn maakt voor het transport vaak gebruik van de Jaegerhofweg en Eijkenhofweg in Veulen. In plaats van de kortste route via de Steegse Peelweg naar de Middenpeelweg.

Raadslid Theo Mulders (Samenwerking) stelde de kwestie aan de orde in de commissie Wonen. Bewoners van de smalle Jaegerhofweg en Eijkenhofweg ondervinden op sommige dagen veel overlast van mesttransporten. Terwijl de Steegse Peelweg juist is verbreed zodat de 150 vrachten per etmaal van Merensteyn, dat in 2016 in bedrijf ging, goed afgewikkeld kunnen worden.

Volgens Mulders melden de chauffeurs dat ze juist de opdracht krijgen om de route via de Jaegerhofweg te nemen. Vanwege het champignonbedrijf aan de Steegse Peelweg. Dat zou liever geen vrachtverkeer langs het bedrijf willen hebben op het moment dat de champignoncellen gevuld worden met nieuwe compost.

Verkeerswethouder Ike Busser meldde dat deze situatie hem niet bekend is. "We houden Merensteyn aan de afspraken dat het verkeer via de Steegse Peelweg afgewikkeld moet worden. We zullen met beide ondernemingen hierover contact opnemen." Volgens Busser is het afsluiten van de Jaegerhofweg, de verbindingsweg tussen Steegse Peelweg en Veulenseweg, geen optie. "Het is een openbare weg waarvan iedereen gebruik mag maken. Afsluiting heeft weer ongewenste effecten voor andere bedrijven en het zou leiden tot extra verkeer door de dorpskernen van Heide en Veulen."


Stevens betreurt klacht Holthees

HOLTHEES | Wethouder Peter Stevens (CDA) betreurt het dat omwonenden van varkenshouderij De Groot in Holthees een klacht tegen hem hebben ingediend. "Ik vind het de verkeerde manier om te proberen gelijk te krijgen."

Stevens wil verder niet op de klacht ingaan. "De brief ligt bij de gemeenteraad. Ik ga niet vooruitlopen op het proces. Ik vind het wel jammer dat de buurt de publiciteit heeft gezocht. Terwijl ik echt geprobeerd heb samen tot een oplossing te komen." De brief met de aanklacht staat als ingekomen stuk op de raadsagenda van 14 september.

De rechter adviseerde een bemiddelingsgesprek met een onafhankelijke mediator. Er kwam een gesprek tussen De Groot, gemeente en de buurt maar zonder mediator. Stevens kreeg van de buurtbewoners het verwijt dat hij geen mediator zou willen. Bovendien zou de wethouder in dat gesprek de ondernemer hebben uitgespeeld tegen de buurtbewoners. "Dat nemen we hem kwalijk. Hij heeft het op de spits gedreven terwijl hij weet hoe gevoelig het ligt", zegt Guus Hulsken.

Stevens op zijn beurt geeft een andere versie van het verhaal. "Ik heb juist een mediator aangedragen. Maar die persoon is door de werkgroep uit Holthees afgewezen. Terwijl we daar in Rijkevoort juist wel succes mee hadden."

De wethouder erkent dat het gesprek op niets is uitgedraaid. "Ik ben een verbinder. Ik wilde naar een oplossing zoeken om samen verder te gaan en tot een convenant te komen. Maar beide partijen kwamen tot de conclusie dat dit niet lukt. Dan houdt het helaas op. Ik kan mensen niet dwingen." De gemeente Boxmeer heeft nog een maand om de omgevingsvergunning te repareren. "Dat gaan we doen. De ondernemer doet niets wat tegen de wet is. De rechter wil alleen een betere onderbouwing."


Politie: meer werk met Polen dan asielzoekers

VENRAY | De Venrayse politie heeft het drukker met arbeidsmigranten dan met asielzoekers. Dat meldde politiechef Jan de Rooy in de commissievergadering.

De overlast van het asielzoekerscentrum in Blitterswijck, dat over twee maanden dichtgaat, is reuze meegevallen. "Er was in het begin veel commotie. Maar we hebben nauwelijks meldingen van incidenten gehad. Het was echt minimaal", zei De Rooy. Over verblijfplaatsen van arbeidsmigranten maakt de politie zich meer zorgen. "Het zijn vooral Poolse werknemers. Het is een zorgpunt. Hier moeten we scherp op zijn."