Een foto van de Spring Kidsrun/Unicefloop 2016. Ook dit jaar wordt er weer gerend voor het goede doel.
Een foto van de Spring Kidsrun/Unicefloop 2016. Ook dit jaar wordt er weer gerend voor het goede doel. Foto: organisatie

Jeugdlopen voor goed doel

Venray | Niet alleen volwassenen zetten het op een lopen op zondag 1 oktober, tijdens de vierde editie van de Venrayse Singelloop. Ook kinderen kunnen hun energie weer kwijt met de Bambino-, Kids- en Juniorrun, gekoppeld aan Unicef en mede mogelijk gemaakt door Spring Kinderopvang. "Hopelijk zijn velen bereid om te bewegen voor kinderen die het minder hebben", aldus Dagmar Matthijssen, jeugdvoorlichtster bij Unicef.

Door Sven Poels

Spring is alweer voor de vierde maal sponsor van het Venrayse hardloopevenement. Manager Bianka Mulders: "Onze visie is dat kinderen zich moeten kunnen ontplooien. Sport is onderdeel van een gezond leven en het is belangrijk om daar vroeg mee te beginnen. Vandaar ook dat wij de Singelloop een warm hart toedragen. Voor de jeugd zijn er drie categorieën: de Bambinorun (afstand 400 meter, leeftijd 3 tot 6 jaar), de KidsRun (800 meter voor 6 t/m 9 jaar; 1600 meter voor 10 t/m 12 jaar) en de Juniorrun (2200 meter, 13 t/m 15 jaar). Het parcours is vernieuwd en gaat door centrum van Venray. Mulders: "De aanmeldingen lopen elk jaar op. Je merkt dat de naamsbekendheid groter wordt en dat het langzaamaan steeds meer gaat leven. Vorig jaar renden er 246 kinderen mee; de komende editie hopen we weer gegroeid te zijn. We zijn er actief voor aan het werven." Ook Dagmar Matthijssen, jeugdvoorlichtster bij Unicef, zit niet stil. Zij hoopt dat er op 1 oktober veel kinderen meelopen voor het goede doel. "Voorheen organiseerden we de Unicefloop apart op de atletiekbaan, maar dit jaar bundelen we voor de tweede keer de krachten met de Singelloop. Vorig jaar, toen het nog weinig bekendheid had, zamelden 76 kinderen geld in voor Unicef; deze keer gaan we in elk geval voor over de honderd. We hebben al twintig klassen gastlessen gegeven om de kinderen ervoor warm te maken." Deze week gingen ze de scholen af om de Unicef-enveloppen te brengen. "Daarmee kunnen de deelnemertjes zich laten sponsoren door ouders, buren of vrienden. Dat kan voor de totale afstand, maar bijvoorbeeld ook voor elke gelopen kilometer." Het geld dat wordt opgehaald komt ten goede aan vluchtelingenkinderen. "Hopelijk zijn velen bereid om te bewegen voor kinderen die het minder hebben." De organisatie is positief over de inspanningen van Mulders en Matthijssen. Bestuurslid Michel Thomassen noemt de jeugdruns 'een verrijking voor de Singelloop'. Bernard Tiggeloven, binnen het bestuur verantwoordelijk voor de drie kinderlopen, vult aan: "Het is belangrijk dat iedereen moet kunnen sporten, van jong tot oud. De jeugd heeft de toekomst: wanneer jongeren enthousiast zijn om te lopen zullen zij het ook op oudere leeftijd blijven doen. We zouden dan ook graag zien dat we dit jaar weer meer deelnemers mogen verwelkomen bij de Bambino-, Kids- en Juniorrun." Deelnemers aan de KidsRun (6 t/m12 jaar) kunnen op alle woensdagen in september tussen 13.30 uur en 14.30 uur gratis trainingen volgen op de atletiekbaan van ATV Venray. De voorinschrijving voor de jeugdlopen sluit 15 september. Inschrijven op www.venraysesingelloop.nl.