Klacht tegen wethouder

HOLTHEES | Guus Hulsken uit Holthees heeft namens 58 buurtbewoners een formele klacht ingediend bij de gemeente Boxmeer tegen CDA-wethouder Peter Stevens. De omwonenden hekelen de rol van Stevens in de strijd tussen varkenshouder De Groot en de buurt.

Door Henk Willemssen

De brief met de aanklacht staat als ingekomen stuk op de raadsagenda van 14 september. Volgens Hulsken heeft hij de steun van de meeste oppositiepartijen. Die zullen ook vragen stellen over de kwestie. De gemeente Boxmeer kan nog geen reactie geven. "We moeten de beweringen in de brief eerst onderzoeken", laat een woordvoerster weten.

De buurt in Holthees is faliekant tegen de uitbreiding van het bedrijf van 6700 varkens met nog eens 750 zeugen plus de komst van een mestverwerkingsinstallatie. "Er is hier al veel te veel stankoverlast. Ver boven de toegestane norm. Daarom willen we geen uitbreiding meer", ligt Hulsken toe. De kwestie speelt al enkele jaren. Onlangs kregen de buurtbewoners in een tussenvonnis gelijk van de rechtbank in Den Bosch. De rechter oordeelde dat de gemeente niet zorgvuldig heeft gehandeld bij de vergunningverlening. Daarom moet de gemeente voor 3 oktober een nieuw besluit nemen om de gebreken te herstellen. "Op zes van de acht punten heeft de rechter ons gelijk gegeven", aldus Hulsken.

De rechter adviseerde ook om een bemiddelingsgesprek te organiseren met een onafhankelijke mediator. Dat gesprek tussen De Groot, gemeente en de buurt kwam er maar zonder mediator. "Dat vond wethouder Stevens niet nodig", zegt Hulsken. "Terwijl zo'n gesprek zonder mediator geen zin heeft. Dat bleek ook wel. Stevens probeerde de ondernemer tegen ons uit te spelen. Dat nemen we hem kwalijk. Hij heeft het op de spits gedreven terwijl hij weet hoe gevoelig het ligt." Ook lukte het de buurtbewoners niet om in te spreken tijdens een raadsvergadering en werd het verzoek om stukken over de vergunningverlenging toegestuurd te krijgen niet gehonoreerd. Ze hebben dan ook geen vertrouwen meer in de CDA-wethouder.

Over de andere bedrijfslocatie van De Groot aan de Parallelweg hebben de buurtbewoners een convenant met afspraken kunnen afsluiten met de varkenshouder. "Dat is goed uitgevoerd", zegt Hulsken. "Maar De Groot wil niet aan onze voorwaarden voor de Vliegenberg voldoen. We willen geen uitbreiding meer en ook geen mestfabriek. Want dit gebied waarin we wonen is al overbelast."