Toon Teeuwen staat bij het schaalmodel van de volmolen.
Toon Teeuwen staat bij het schaalmodel van de volmolen. Eigen foto

Nominatie volmolen

Venray | De realisatie van de volmolen in het Loobeekdal in Merselo is weer een stap dichterbij. Het project van Stichting Loobeek is namelijk genomineerd voor de Molenprijs 2017. Samen met drie andere molens maakt het project kans op de hoofdprijs van 50.000 euro. "Als we winnen, dan kunnen we met de bouw beginnen", zegt Theo Zegers van Stichting Loobeek.

Door Willem Menting

De nominatie leidde tot grote blijdschap bij de initiatiefnemers van de volmolen. Het project kan immers een steuntje in de rug goed gebruiken. "Met deze prijs zou ons project in een stoomversnelling komen", vertelt secretaris Pieter Weerts. Het houtwerk voor de molen ligt dankzij Piet Biestervelts als klaar. Hij heeft de spaken en schoepen van het molenrad al gemaakt. Alles wordt alleen pas gemonteerd als de volgende stap van het project wordt gezet.

In een volmolen werd wol van schapen veredeld tot vilt. Dat werd dan weer gebruikt voor het maken van kleding. Later werden er andere technieken gebruikt om kleding te maken. Venray kende honderden jaren geleden verschillende volmolens. Die stonden altijd aan de rand van het dorp. Bij het maken van vilt wel namelijk urine gebruikt en dat stonk een uur in de wind.

Volgens Zegers zou de volmolen uniek zijn voor West-Europa. "In Roemenië staan er nog een paar, maar die zijn ernstig vervallen. In West-Europa is er geen enkele volmolen meer te vinden. We zijn een uniek project en daar hebben we voor een groot deel deze nominatie aan te danken denk ik. Het unieke component is ook ons sterkste punt." Weerts reisde zelfs af naar Roemenië om de molens met eigen ogen te zien. "Ik zag dat er een studiereis naar het gebied ging. Toen besloot ik er naar toe te gaan. We gebruiken bij de realisatie van onze molen ook de Roemeense bouwtekeningen."

De volmolen is het niet enige project van Stichting Loobeek. Eerder werd al de boerenschans gerealiseerd in het Loobeekdal en op termijn komt er ook nog een schaapskooi. "Het is belangrijk om de historie te herstellen. We willen de geschiedenis van de Venrayse compagnieën levend houden. Op deze manier kunnen we laten zien hoe het vroeger was ", zegt Zegers. Toch is dat volgens hem niet de enige reden. "Het trekt natuurlijk ook wel wat toerisme aan. De hele regio kan van onze project profiteren."

Vanaf zaterdag 2 september tot en met 2 oktober kan er op de volmolen gestemd worden. Iedere stem levert het project alvast één euro op. Met het opgehaalde geld kan begonnen worden met de behuizing van het geheel. De andere drie genomineerden zijn bestaande molens in Arnhem, Hellendoorn en op Texel. "Wat dat betreft vallen wij wel op. Daar moeten we ook gebruik van gaan maken. Die volmolen gaat er sowieso komen."

Stichting Loobeek begint nu met een campagne om zoveel mogelijk stemmen te trekken. De organisatie bezoekt onder meer de boekenbeurs en koopzondagen. Ook wordt het netwerk ingeschakeld. Stemmen kan dus vanaf zaterdag 2 september via molenprijs.nl/volmolen. De stemmers op de volmolen maken kans op een wandeling onder begeleiding met schaapskudde en picknick. In totaal wordt deze prijs uitgereikt aan tien duo's.