SP: 90 procent van Leunen is tegen

VENRAY | De SP heeft zelf een nauwgezet onderzoek uitgevoerd in Leunen. Deur aan deur werd aangebeld om de bewoners te bevragen over de komst van het Polenhotel op het terrein van de oude melkfabriek.

SP-fractieleider Jan Hendriks wilde dinsdag in de commissie Wonen van wethouder Martijn van der Putten (D66) weten hoe het gesteld is met het draagvlak in Leunen. Van der Putten liet zich niet uit de tent lokken en weigerde een percentage te noemen. Hij meldde alleen 'dat niet heel Leunen tegen is.' Een percentage noemde Hendriks wel. "Negentig procent van de Leunenaren is tegen en andere tien procent is voor." Leo Philipsen (CDA) zette zijn vraagtekens bij het SP-onderzoek. "We weten niet hoe objectief het is."

Peter Custers (inVENtief) deelde een compliment uit aan de Leunse stichting. "Dat ze een alternatief plan aanbieden." Oppositiepartij PvdA sprak zich alvast duidelijk uit. "Dit is een juiste keuze van het college. We ondersteunen het voorstel. Het zal de entree van Leunen verbeteren", zei Dickie Minken. De meeste andere partijen lieten niet het achterste van hun tong zien. Toon Kerkhoff (PP2) haalde aan dat het Polenhotel een einde moet maken aan de belabberde huisvesting op veel andere locaties in Venray. "Maar wij verwachten niet dat deze problemen hiermee worden opgelost."

De gemeenteraad heeft in een motie aangedrongen op minder arbeidsmigranten. Twaalf appartementen zijn daarop gereserveerd voor woonurgenten, die met veel minder dan zes mensen gehuisvest worden. Per saldo zou dit 72 arbeidsmigranten minder betekenen, maar dit staat niet in het raadsvoorstel. Ingeborg de Barbanson (VVD) hekelde de slechte communicatie van Hoex-Maessen. "Dit is triest en beschamend. Het wekt ook weerstand op. Evenals het gevoel dat het alleen draait om geld."

Ambtenaar Frans Geurts meldde dat planschadeclaims van omwonenden volledig op het bordje komen van de initiatiefnemers.